Fokozott élelmiszerellenőrzések zajlanak karácsony előtt Háromszéken

Intenzív hatósági ellenőrzésekre számíthatnak ebben az időszakban az élelmiszer forgalmazó boltok és vendéglők, ezzel próbálják megelőzni az esetleges ételmérgezéseket.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor elmondta, ebben az időszakban rövid idő alatt az átlagosnál nagyobb mennyiségű élelmiszer fogy a boltok polcairól és a vendéglőkben is, ezért követik fokozott figyelemmel a kereskedőket és vendégfogadókat.

A főállatorvos tájékoztatása szerint december 1- 16. között az általa vezetett hatóság 145 céget ellenőrzött, köztük 48 vendéglőt, 13 bárt, 5 élelmiszer feldolgozót és 79 élelmiszer üzletet. Ezek alkalmával 430 kilogrammnyi élelmiszert koboztak el, mert azoknak lejárt a szavatossági ideje, nem higiénikus körülmények között tárolták, szemmel látható fizikai elváltozásokat tapasztaltak a termékeken, nem volt visszakövethető az élelmiszerek eredete, de előfordult az is, hogy élelmiszereket a földön tárolták. Azonosítottak egy olyan céget is, amely egészségügyi engedély nélkül működött. Az ellenőrzések során nyolc bírságot osztottak összesen 7 400 lej értékben, emellett egy vállalkozást átmenetileg bezártak.

A háromszéki főállatorvos ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy javában zajlik a disznóvágási idény, ebben a hónapban 3 322 trichinellózis-vizsgálatot végeztek el és két esetben találtak parazitával fertőzött húst. Sikó Barabási Sándor elmondta, mindkét esetben több személyt kellett orvoshoz küldeni, mert a trichinellózis-vizsgálat előtt megkóstolták a disznó fülét vagy farkát. A fertőzött sertés húsát elkobozták, a gazdák kárpótlást igényelhetnek az államtól. Tapasztalatok szerint Kovászna megyében november-január időszakban mintegy 30 000 disznót vágnak háztájakon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?