A román menüt hiányolták a napközikből a fogyasztóvédők

Nincs román nyelvre lefordítva a napközikben kifüggesztett napi menü – egyebek között ezt kifogásolta legutóbbi ellenőrzése alkalmával a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség, amely ugyanakkor lejárt szavatosságú élelmiszerekért is bírságolt.

A Mircea Diacon vezette hivatal közleményben tudatta: egy országos szintű akció keretében az iskolakezdéssel egyidőben ellenőrizték, hogy a napközi otthonos állami és magánóvodák betartják-e a fogyasztóvédelmi szabályokat.

Összesen 14 tanintézetben vizsgálódtak és több napköziben is kifogásolták, hogy a napi menü nem volt román nyelvre is lefordítva, de azt is, hogy nem volt feltüntetve az élelmiszerek súlya és kalóriatartalma. Emiatt két sepsiszentgyörgyi, egy kézdivásárhelyi és egy kovásznai napközi kapott írásos megrovást. Egy sepsiszentgyörgyi tanintézetben pedig lejárt szavatosságú élelmiszert is találtak, ezért 2000 lejes bírságot róttak ki, illetve lefoglaltak 7 kilogramm sót valamint 1,1 kilogramm tonhalkonzervet és az 1,5 kilogramm margarint.

Mircea Diacon szerint az iskolakezdés környékén vizsgálták a tanfelszereléseket és egyenruhákat árusító boltokat. Hat cégnél 4600 lej értékű árut ellenőriztek és ebből 2800 lej értékű terméket vontak vissza ideiglenesen. Ez esetben is az volt a kifogás, hogy a címkék nem voltak lefordítva román nyelvre, illetve előfordult az is, hogy az egyenruhákon nem volt feltüntetve, hogy azok egyenruhák. Négy bolt írásos figyelmeztetést kapott egy másikat pedig 2000 lejre büntettek.

A háromszéki fogyasztóvédők a nyáron is kiemelt figyelmet szentelt a gyerekek védelmének, ezért több tematikus tábort, illetve magyar néptánc és egyházi evangelizációs tábort is ellenőriztek, bírságoltak vagy zárattak be. Sok esetben a román nyelvű tábori szabályzat, a román nyelvű menü hiányát kifogásolták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?