Magyarázatot kért Antal Árpádéktól a brassói fogyasztóvédelem

Hivatalos átiratban kért magyarázatot a brassói regionális fogyasztóvédelmi hivatal vezetője Tamás Sándortól, a Kovászna megyei önkormányzat elnökétől, Antal Árpádtól, Sepsiszentgyörgy polgármesterétől, valamint Bedő Zoltán és Grüman Róbert önkormányzati képviselőktől azon kijelentéseikre, amelyekkel Mircea Diacon Kovászna megyei fogyasztóvédő tevékenységét kifogásolták.

"Várjuk a törvényes határidőn belüli válaszát (...), ellenkező esetben úgy tekintjük, hogy a kijelentései valósak, és fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a helyzetből fakadó minden törvényes lépést megtegyünk" - olvasható a Bedő Zoltán képviselőnek küldött felszólításban. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben megválasztott képviselő a Kovászna megyei önkormányzat csütörtöki ülésén tette szóvá az átiratot, amit a képviselő megfélemlítési kísérletként értelmezett.

A székelyföldi politikusok egyebek között azokat az intézkedéseket kifogásolták, amelyekben a fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut gyártó székelyföldi cég "székely ízek" feliratú árucímkéit távolíttatta el, illetve fellépett a sepsiszentgyörgyi taxikra ragasztott (Székelyföldre utaló) SIC matricák ellen.

A főfelügyelő tisztázná a helyzetet

Sorin Susanu főfelügyelő pénteken az MTI-nek elmondta, hogy azért fordult a Kovászna megyei politikusokhoz, mert a brassói regionális felügyelőségen senki nem tett hivatalosan panaszt a beosztottja ellen, az érintettek csupán nyilatkozatokban bírálták Mircea Diacon tevékenységét.

"Ha törvénysértésekről, bűncselekményekről van tudomásuk, és ezeket nem hozzák a bűnüldöző szervek tudomására, akkor ők is bűncselekményt követnek el, az orgazdaság bűncselekményét" - jelentette ki a főfelügyelő. Hozzátette, a megkeresésekkel tisztázni akarja a helyzetet, mert nem szeretné, hogy megalapozatlan gyanúsítgatások által nem megfelelő kép alakuljon ki a román állam egyik képviselőjéről.

„Székely WC és székely temető”

A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal februárban azt követően került a magyar sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a "székely ízek" feliratot. Mircea Diacon akkor kifejtette: manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, "lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is".

Augusztusban a Kovászna megyei fogyasztóvédők a taxisokat ellenőrizték, és egyebek között a taxikra ragasztott SIC matricát kifogásolták. Mircea Diacon elmagyarázta, hogy a taxisok csak a városházán is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós reklámokat a gépkocsijukra. Kijelentette: nem tudja, hogy a SIC-felirat reklám-e, de "valami, amit felragasztottak", és erre is vonatkozik a törvény.

Márciusban Antal Árpád és Tamás Sándor Klaus Iohannis államfőnek írt levélben kezdeményezte a fogyasztóvédő tevékenységének a kivizsgálását és Mircea Diacon leváltását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?