Az RMDSZ angolul is összefoglalta Mircea Diacon „bűnlajstromát”

Folyamatosan visszaél hivatalával és hatalmával a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal elnöke, hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét angol nyelvű hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete. Rámutatnak, hogy Mircea Diaconnak, a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjének visszaélései hátrányos vagy sértő helyzetbe hozzák Kovászna megye magyar nemzetiségű lakosságát.

Emlékeztetnek, hogy Diacon februárjában etnikai feszültséget keltett azzal, hogy a „székely ízek” címkével megnevezett termékekért büntetett, de más népek konyháiról elnevezett ételek miatt nem rótt ki büntetést. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat levélben kereste meg az eset kapcsán a Miniszterelnöki Hivatalt és az országos fogyasztóvédelem vezetőségét, kérve a szóban forgó személy leváltását, ami nem történt meg.

Diacon akkor is visszaélt befolyásával, mikor az általa irányított iskolai vetélkedőt - az országos gyakorlatra hivatkozva - március 15-ére időzítette, és ezzel gyakorlatilag kizárta a magyar diákokat a versenyből. Ezután augusztusban reklámanyagnak minősítette a SIC (Terra Siculorum -Székelyföld) feliratú öntapadós matricákat a sepsiszentgyörgyi taxisok autóin.

Egy másik súlyos visszaélést szintén augusztusban követte el Mircea Diacon főfelügyelő, amikor az unitárius egyházat vette célkeresztbe és rendőri kísérettel jelent meg a vallásórák résztvevőinek táborában. Az eset időpontjában 85 kiskorú táborozott Árkoson, a helybeli, sepsiszentgyörgyi, szentivánlaborfalvi unitárius gyülekezet vallásoktatásában részesülő, rászoruló, nehéz helyzetben lévő kisebb és nagyobb gyerekei. A tábor ingyenes volt, minden engedéllyel rendelkeztek, az ételekből mintákat adtak az illetékes szakhatóságoknak.

Minden résztvevőnek volt orvosi igazolása és a szülők általi igazolás is. Mégis, a hatóság vezetője szétnézve kifogásolta, hogy a gyerekek földre fektetett matracokon alszanak, nincs mérleg az ételadagokhoz, és nincs román nyelvű táborszabályzatuk, holott egyetlen román anyanyelvű személy sem volt jelen a táborban. Tette mindezt úgy, hogy a nem gazdasági egységeket, beleértve az egyházakat is, nincs joga ellenőrizni a fogyasztóvédelemnek, mutat rá angol nyelvű hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete.

Megemlítik ugyanakkor, hogy Mircea Diacon nemrég kocsmai verekedésbe keveredett, kockára téve a fogyasztóvédelmi hivatal presztízsét, és utólag etnikai üldöztetésnek próbálja beállítani a tényt, hogy ittas állapotban verekedés résztvevője volt. „Őszintén reméljük, hogy Románia képes megvédeni a kisebbségeit és kettős mércével dolgozó közhivatalnokait rendre utasítja”, zárja hírlevelét a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?