„Ismét belekötött a székelyekbe a háromszéki fogyasztóvédő”

Miután év elején a „székely ízek” feliratú élelmiszerek miatt indított eljárást, most újabb célpontot talált magának Mircea Diacon – vélik a háromszéki taxisok. A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal főfelügyelő-helyettese ezúttal őket bírságolta meg, amiért azok autóira SIC (Terra Siculorum – Székelyföld) matricát ragasztottak.

A fogyasztóvédő közleményben úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai és bodzafordulói taxisokat ellenőrizték, és húsz fuvarozót bírságoltak meg különböző kihágások miatt. Büntettek a taxiórák metrológiai ellenőrzésének elmulasztása miatt, vagy azért, mert a taxisok nem viselték az önkormányzatok által lepecsételt kitűzőt, valamint mert nem tették látható helyre a díjszabást.

Emellett törvénytelen reklámozásért is megbírságolták a háromszéki fuvarozókat, amiért szolgáltatói szerződés nélkül öntapadós matricákon kiadványokat, biztosítókat népszerűsítettek, illetve mert sokuk autóján SIC-matrica volt található.

Ez utóbbi kifogás felháborította a háromszéki taxisokat. A sepsiszentgyörgyi Euro Taxi kft. vezetője Győr Árpád rámutatott: nem érti, milyen fogyasztóvédelmi szabályt sért a SIC-matrica, mint ahogy az sem világos, használatához kivel kell szolgáltatói szerződést kötni. Hozzátette: nem is hajlandó eltávolítani a matricát autójáról, sőt magyarázatot vár a fogyasztóvédőktől, hogy milyen alapon tiltják be.     

Mircea Diacon, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője az MTI-nek elmondta, nem a SIC-matricákért bírságoltak, de akiknél ilyent láttak az autón, azt felszólították, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. Hozzátette, a taxistörvény értelmében a taxisok csak a városházán is bejelentett reklámszerződés alapján ragaszthatnak öntapadós reklámokat a gépkocsijukra. Kijelentette, nem tudja, hogy a SIC-felirat reklám-e, de „valami, amit felragasztottak”, és erre is vonatkozik a törvény. 

Az MTI ismételt kérdésére, hogy a Romániát jelképező RO feliratú matrica reklámnak minősül-e, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője csak annyit válaszolt: egyetlen taxin sem láttak ilyen matricát. 

A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal februárban azt követően került a magyar sajtó érdeklődése középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el árucímkéiről a „székely ízek” feliratot. Mircea Diacon főfelügyelő akkor kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is”.

Kapcsolódók

Kimaradt?