Bódítás nélkül vágják a disznót Székelyföldön

Székelyföld falvaiban ma is minden harmadik háztartásban nevelnek disznót, így ebben az időszakban nem ritka, hogy egy településen reggelente akár 30-40 állatot is feláldoznak. Ez a gazdasági berendezkedés nem jellemző az Európai Unió más országaira, ezért nem is kompatibilis a vágás előtti bódításra vonatkozó uniós rendelkezés a térség gyakorlatával, mutatott rá Sikó Barabási Sándor.

A háromszéki főállatorvos úgy fogalmazott: az elmúlt évek tapasztalata szerint Kovászna megyében november-január időszakban mintegy 30.000 disznót vágnak, ezeket az érvényben lévő rendelkezés ellenére legtöbb esetben bódítás nélkül szúrják le.

Ennek egyik oka, hogy a székely gazda úgy tartja, hogy ha a disznó nem visít, nem folyik ki a vére, a gyakorlatiasabb oka pedig az, hogy a körzeti állatorvosok képtelenek egyszerre jelen lenni több tucat háztájon, hogy elbódítsák az állatokat.

A bódító „pisztolyok” használatához ugyanis rendőrségi engedélyre van szükség, ezért kevés állatorvosnak van erre engedélye és van birtokában ilyen eszköz. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság 5 bódító „pisztollyal” rendelkezik, amelyet bérbe tudnak adni engedéllyel rendelkező állatorvosoknak, mondta Sikó Barabási Sándor.

Értesülésünk szerint alternatív megoldásként elterjedt, hogy a disznóölők házilag készítenek kábító készüléket, amelyből két villanydrót áll ki, amelyet a sertés füle mögé helyeznek és villanyárammal rázatják meg. Ettől az állat pár pillanatig elkábul, ez idő alatt leszúrják. Az uniós rendelkezés viszont nem pontosan ezt érti a kábítás alatt.

Kötelező, de fizetős a trichina-vizsgálat

A háromszéki főállatorvos felhívja a figyelmet, hogy engedélyezett a háztáji disznóvágás viszont az állat húsát csak saját használatra, így családon belül fogyasztják el, szigorúan tilos közfogyasztásra használni, így esküvőkön, keresztelőkön, egyéb ünnepségeken vagy vendéglőkben felszolgálni. A szakember arra is figyelmeztet, hogy az ellenőrzés előtt semmiképpen ne egyenek disznófület vagy farkat, mert azokban is jelen lehet a trichinellózist okozó parazita lárvája.

A vágás után kötelező az állat húsának bevizsgálása, viszont idéntől változott a jogszabály és a költségvetés már nem támogatja a trichina vizsgálatot, mutatott rá Sikó Barabási Sándor, aki szerint minden település ellenőrző pontján ki kell legyen függesztve a díjszabás, amely nem egységes, azt a körzeti állatorvosok szabják. Háromszéken ez általában 20-25 lej között mozog.

Kimaradt?