Több mint hatszáz szennyező autó tűnt el Sepsiszentgyörgy utcáiról

Sepsiszentgyörgyön több mint 600 régi autót vontak ki a forgalomból és ezzel tüntettek el a közterületekről a helyi önkormányzat saját roncsprogramjának köszönhetően.

A tavaly tavasszal indított Értéket adunk a roncsautódnak nevű program keretében a sepsiszentgyörgyi városháza 3000 lejt fizet azokért 10 évnél idősebb autókért, amelyeket tulajdonosa lead egy roncstelepre és kivonja a forgalomból. Ugyanakkor a tulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy a következő három évben nem vásárolnak 5 évnél idősebb autót.

Antal Árpád polgármester rámutatott: az önkormányzat programja hatással van a polgárok viselkedésére, beleértve az autózást vagy gyalogos közlekedést is. A Lábbusz programmal arra ösztönzik a diákokat, hogy járjanak gyalog iskolába, így próbálják enyhíteni a reggeli forgalmi dugókat, másrészt a helyi roncsautó program által egy év és három hónap alatt több mint 600 régi autót tüntettek el a város utcáiról, így parkolóhelyeket szabadítottak fel.Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén 500 000 lejt különített el a helyi roncsautó-programra, de emelik az összeget, ha több lesz az igénylés. Aki 3000 lejért el szeretné adni régi autóját a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, igazolnia kell, hogy a városban van állandó lakóhelye vagy székhelye és legalább három éve a tulajdonában van az autó, illetve kifizette a helyi adókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavaly, országos szinten premierként indította el az Értéket adunk a roncsautódnak nevű helyi roncsprogramot, ami sikeresnek bizonyult, ezért idén a környezetvédelmi minisztérium is szorgalmazza, hogy a helyi önkormányzatok vegyék át a háromszéki megyeszékhelyen kidolgozott modellt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?