Rövidesen elköltöznek az Erőss Zsolt Arénából a csíksomlyói tűzkárosult romák

Húsz hónappal azt követően, hogy leégett a csíksomlyói romatelep egy része, az utolsó tűzkárosult családok is elhagyják az átmeneti szállásul szolgáló Erőss Zsolt Arénát. A jelenleg még a sportcsarnokban tartózkodó 14 család a Máltai Szeretetszolgálat által beszerzett lakókonténerekbe fog beköltözni, amelyeket a Somlyó 33. néven ismert telepen állítanak fel. A Maszolt Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat koordinátora tájékoztatta a fejleményeről.

Mint érdeklődésünkre Székely Róbert elmondta: az Erőss Zsolt Arénában élő roma családok elköltöztetésének előkészítése a „célegyenesben” van. „Az előkészítés folyamata halad, természetesen mindig vannak előre nem látott gondok, de próbáljuk őket a legjobb tudásunk szerint kezelni, hogy minél korábban tudjuk megoldani ezeket, és az emberek, a családok végre hajlékot találjanak. A körülményekhez képest jól haladunk” – fogalmazott.

Fotók: László F. Csaba

Eddig már öt konténert kiszállítottak a helyszínre, és a családok dolgoznak rajtuk, festik őket, illetve kisebb belső munkálatok vannak még hátra; a héten érkeztek meg a fűtésre szolgáló kályhák, valamint várják a bojlereket is. Egy időben zajlanak a villanyszerelési és a vízszerelési munkák is a konténerekben – tudtuk meg. A továbbiakban még három helyiség előkészítése van hátra, a tervek szerint a héten azok is kész lesznek. Így, ha minden jól alakul, akkor a jövő hét elején minden konténer ott lesz a helyén, beköltözhető állapotban – mondta Székely Róbert.

A költözés feltételei

A költözésre készülő családoknak át kellett esniük egy pontozási folyamaton, ennek eredménye alapján meghatározott sorrendben költöznek majd a családok.

„Természetesen mindenki költözni fog, de a sorrend nagyon fontos. Bérleti szerződést fogunk kötni velük, ugyanis a konténerek a Máltai Szeretetszolgálat tulajdonát képezik. A család, amelyik beköltözik, vendégeket fogadhat, de nem költözhet újabb családtag oda hozzájuk. Természetesen, ha gyerek születik, az más kérdés. Fontos eleme lesz a bérleti szerződésnek az iskoláztatás, az óvodába járás, illetve a munkavállalás is. Segíteni és követni fogjuk őket, ami a fogyasztást, a közüzemek számlák naprakész fizetést, vagy az iskoláztatást illeti” – magyarázta a koordinátor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzáfűzte: folyamatos utánkövetés fog történni minden családnál, egyéni tanácsadás, ami azt vonja maga után, hogy a gyerekek iskolába-óvodába kell járjanak, a szülők munkahelyet kell keressenek, találjanak és dolgozzanak. A víz- és villanyfogyasztást önállóan kell fedezniük. 

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan felügyelik majd ezt, ugyanakkor segítséget is nyújtanak közösen az önkormányzattal. A családoknak lesznek úgynevezett esetmenedzsereik, akik a mindennapi gondok, problémák megoldását segíteni fogják. Előadásokat, képzéseket szerveznek nekik, amelyek arra hivatottak, hogy a pénzbeosztást, a gyereknevelést, vagy éppen a családos élet alapelveit, alapelemeit segítenek formálni. A szerződést a Máltai Szeretetszolgálattal fogják megkötni – sorolta Székely Róbert.

Ideiglenes megoldás

„A cél, hogy a mélyszegénységet minél hamarabb felszámoljuk a Somlyó-telepen. Ezek a konténerek most ideiglenes megoldást jelentenek. Mindenkinek, aki abban a környezetben lakik, joga van egy biztos anyagi háttérre, munkahelyre, stabilitásra, illetve lakhatóságra” – mondta el a koordinátor, ugyanakkor hozzátette, hogy a konténerek megoldást jelentenek egészen addig, amíg a családok „készen állnak a lépésre”.

„Ezt nehéz így megsaccolni, de nem is akarom magunkat fölöslegesen időkeretek közé szorítani, ugyanis ezt nem könnyű meghatározni. Ami fontos, hogy mindenki tudja azt, hogy ez átmeneti megoldás, és nem végleges vállalás a Máltai Szeretetszolgálat részéről. Azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a konténerek a szeretetszolgálat tulajdonában vannak, és bármikor elszállíthatók. 

„A szerződés be nem tartása, a szerződésben vállaltak nem teljesítése, a megállapodás felbontásával járhat. Mi nagyon komolyan vesszük ezt és nagyon komolyan gondoljuk, hogy az önkormányzattal együtt olyan munkát akarunk végezni, aminek eredményei vannak, és amiből a Csíkszereda város lakói is látni fogják, tudni fogják, hogy odaállással és megfelelő szakmai támogatással igenis lehet eredményeket elérni” – hangsúlyozta a szakember.

A költözés időpontjával kapcsolatosan Székely Róbert úgy fogalmazott: „most már nagyon közel van”. A koordinátor szerint október 10–15. között beköltözhetnek a családok. A Máltai Szeretetszolgálat két új munkatársa tevékenykedik a telepen jelenleg, és még két szakembert fognak alkalmazni annak érdekében, hogy segítsék a fent vázolt folyamatokat – emelte ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?