banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Románia megnyerte a Verespatak-pert, az államnak nem kell kártérítést fizetnie

Romániának adott igazat a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) nemzetközi választottbírósága a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben – jelentették be pénteken késő este a kormány képviselői.

A washigtoni székhelyű választottbíróság döntése értelmében Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak, sőt utóbbiak kötelesek megtéríteni a perköltségeket az államnak – derül ki a kormány közleményéből, amelyet az Agerpres idéz.

A HotNews portál szerint az ítéletben egy sor kártérítést is meghatároznak, amelyet a kanadai vállalatnak kell kifizetnie Romániának, ez összesen mintegy 1,1 millió eurót, 30,3 millió lejt és 0,928 millió dollárt tesz ki.

Fotó: a Rosia Montana Community Facebook oldala

„Harcoltunk Romániáért, mert igazságtalan lett volna, hogy az adófizetőket és a nyugdíjasokat büntessék az ország érdekei ellen cselekvő politikusok hibáiért. Nem szenvedhetnek az emberek egyes miniszterelnököknek a személyes érdekeket a nemzeti érdek fölé helyező döntései miatt” – idézték a közleményben Marcel Ciolacut. A miniszterelnök ugyanakkor köszönetet mondott az ügyvédeknek, akik „professzionálisan és becsülettel képviselték Romániát!”

Marcel Boloş pénzügyminiszter a Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, a vállalatnak négy hónap áll a rendelkezésére a döntés megtámadására, de csak „jól megalapozott indokkal” teheti ezt meg.

„A világörökségnek számító nemzeti értékeket nem szabad eladni, ezeket meg kell védeni” – jelentette ki Dacian Cioloş volt miniszterelnök péntek éjszaka. „Verespatak továbbra az UNESCO világörökségi listáján marad, és a román államnak nem kell semmiféle kártérítést fizetnie. Remélem, mindazok, akik az elmúlt években engem vádoltak, megértették, hogy a világörökségnek számító nemzeti értékeket nem szabad eladni, ezeket meg kell védeni” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében az európai parlamenti képviselő.

A kanadai cégek 2015 júliusában kezdeményezték a kártérítési eljárást az ICSID nemzetközi választottbíróságánál. A bíróság 2023 szeptemberében az eljárást lezártnak nyilvánította.

A kormány sajtóosztálya nemrég azt nyilatkozta, hogy összesen 6,7 milliárd dollár kártérítést kér a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey). Keresetükben azzal vádolták a román államot, hogy megsértette a 2009-ben ratifikált román-kanadai és az 1995-ben ratifikált román-brit beruházásvédelmi megállapodást a verespataki bányaprojekt meghiúsításával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?