Verespatak: Ciucă a vétkesek felelősségre vonását várja

A törvény előtt kell felelniük mindazoknak, akik vétkesek Verespatak-ügyben, mert „hatalmas összegről” van szó - jelentette ki Nicolae Ciucă szenátusi elnök az Antena 3 szerda esti műsorában.

Ciucă azt mondta, a politikusok feladata biztosítani a „rendet” és a Verespatak-ügyben vétkes személyek felelősségre vonását, függetlenül attól, hogy az illetők milyen párthoz vagy „más struktúrához” tartoznak. Kifejtette, fel kell mérni egyrészt a román államtól követelt kártérítés nagyságát, másrészt, hogy mennyit veszít az ország, ha nem termelik ki a verespataki nemesfém-készleteket. Az Agerpres megkeresésére a kormány február 22-én közölte, hogy összesen 6,7 milliárd dollár kártérítést kér a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey) vállalat a román államtól a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt.

Románia a per elveszítésére számít? Fotó: a Rosia Montana Community Facebook oldala

Marcel Boloș pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, lehet, hogy meglepetést tartogat majd a döntés a Verespatak-ügyben, és nem pénzbeli kártérítés megfizetésére kötelezik majd Romániát, hanem arra, hogy folytassa a bányaberuházását. A tárcavezető, emlékeztetett rá: a Gabriel Resources eredetileg 3,3 millió dolláros kártérítést kért a projekt meghiúsulása miatt, a költségvetésre nézve pedig kedvezőbb lenne, ha nem pénzbeli szankciót rónának ki az országra. „Elképzelhető, hogy figyelembe veszik, hogy az aranykitermelésre vonatkozó licenc még érvényben van” – mondta Boloș. A Digi24 értesülései szerint Románia arra számít, hogy elveszíti a pert a kanadai cégekkel szemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?