Verespatak-ügy: péntekre várják a nemzetközi választottbíróság döntését

A nemzetközi választottbíróság várhatóan pénteken hirdeti ki a döntést a verespataki bányaberuházás ügyében, a román kormány ennek alapján alakítja a tárgyalási stratégiáját, mondta csütörtökön Marcel Boloș pénzügyminiszter.

Meglehetősen kevés esélyt lát a döntés megváltoztatására, ám ez alapján alakítják ki a tárgyalási stratégiát, és teszik meg a szükséges lépéseket, hogy konszenzusra jussanak a döntés kedvezményezettjeivel, idézi a minisztert a Digi24 hírtelevízió. Arra a kérdésre, hogy van-e lehetőség még a rendkívüli fellebbezésre, a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy igen, de „ez gyorsan lezajlik". A nemzetközi választottbíróságok döntésének megváltoztatására általában kevés az esély, szögezte le.Fotó: UNESCO Romániai Bizottság Facebook oldala Értesülések szerint Románia arra számít, hogy elveszíti a pert a kanadai cégekkel szemben.

A kormány sajtóosztálya ugyanakkor korábban azt mondta, hogy 6,7 milliárd dollárt is elérheti a kártérítés összege.

Mint megírtuk, a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey) 2015 júliusában kezdeményezték a kártérítési eljárást. A nemzetközi választottbírósághoz benyújtott keresetükben a kanadaiak azzal vádolták a román államot, hogy megsértette a 2009-ben ratifikált román-kanadai és az 1995-ben ratifikált román–brit beruházásvédelmi megállapodást a verespataki bányaprojekt meghiúsításával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?