Románia áll a legrosszabbul az EU-ban a felsőfokú oktatási lemorzsolódás tekintetében

Nálunk a fiatalok 16 százaléka nem szerez diplomát, ami 6 százalékponttal haladja meg az EU átlagát.

Romániában a legmagasabb azon, 18 és 24 év közti fiatalok aránya, akik nem fejezik be azt a képzést, melyre beiratkoztak, írja a Ziarul Financiar. Az Eurostat adatai szerint nálunk 16 százalékos a lemorzsolódás, míg az Európai Unió átlaga 10 százalék.Fotó: AdobeStock

Nagy a lemorzsolódás Spanyolországban (14 százalék), Magyarországon (12 százalék), Németországban (12 százalék) és Olaszországban (12 százalék) is. A képzési rendszert időnap előtt elhagyó fiatalok száma Horvátországban (2 százalék), Görögországban (4 százalék), Írországban (4 százalék) és Szlovéniában (4 százalék) a legkisebb.

2012 és 2022 között 13 százalékról 10 százalékra csökkent a lemorzsolódás aránya az EU-ban, a célkitűzés pedig az, hogy 2030-ra a mutató legfeljebb 9 százalék legyen. Tavaly a 27 tagállam közül 18 már megfelelt ennek az elvárásnak. A vizsgált időszakban Romániában csökkent a lemorzsolódás, Magyarországon ellenben nőtt.

Uniós szinten a lemorzsolódás nagyobb a férfiak (11 százalék), mint a nők (8 százalék) körében. Kivételt csak Bulgária és Görögország jelent, ahol nagyobb arányban lépnek ki a képzési rendszerből a nők, mint a férfiak.

Kapcsolódók

Kimaradt?