banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Románia Csillaga érdemrend: elfogadták Tőkés László fellebbezését

Elfogadta Tőkés László fellebbezését a román legfelsőbb bíróság a volt püspök állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében, és októberre tűzte ki a tárgyalás időpontját – ismertette a bírósági döntést csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Tőkés László és ügyvédje, Kincses Előd.

Tőkés László | Fotó: EMNT/archív

A legfelsőbb bíróság ítélete hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte az ügy érdemi tárgyalását, melyre október 10-én kerülhet sor – idézte Kincses Elődöt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleménye. A felperesek úgy értékelték, a mostani döntés félsiker, és azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy októberben végérvényesen megnyerik a pert.

Az MTI beszámolója alapján Tőkés László szerint a kitüntetés visszavonása annak a történelemhamisításnak a szerves részét képezi, mely a temesvári népfelkelés lejáratását is célozza. „E mostani per is a történelmi igazság elismertetéséért folyik, s azért, hogy megálljt parancsoljunk annak a magyarellenes kurzusnak, mely 1989 óta is domináns módon érvényesül Romániában. Épp ezért bátran kijelenthetjük: e per legnagyobb tétje a magyarellenes politika leküzdése” – idézte a közlemény.

Kincses Előd hangsúlyozta, hogy a volt püspök semmi olyat nem követett el, amiért vissza lehet vonni tőle a kitüntetést. „A román elnök, Klaus Iohannis egy románra rosszul lefordított kijelentés miatt döntött mégis így, ugyanakkor fontos leszögezni: a kijelentés nem azonos a tettel" – idézte az ügyvédet az EMNT. Emlékeztetett: a kitüntetés visszavonását Ecaterina Andronescu és Gabriela Firea szociáldemokrata párti politikusok javasolták, akik egyben tagjai is a döntéshozó testületnek, így saját javaslatukról kellett szavazniuk. Szerinte az októberben esedékes tárgyaláson meg fogják állapítani, hogy Andronescu és Firea törvénysértést követtek el, és a védelemhez való jog is sérült. „Várhatóan október 10-én végérvényesen megnyerjük ezt a pert” – jelentette ki Kincses Előd.  - mondta Kincses Előd.

Tőkés László, mint ismeretes, a Ceaușescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapta meg Traian Băsescu államfőtől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát a forradalom huszadik évfordulóján. Ezt a kitüntetést Klaus Iohannis 2016 márciusában visszavonta. Az elismerés visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László tusványosi előadásában felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?