Robotok és egyéb érdekes találmányok a sepsiszentgyörgyi Magyar Feltalálók Napján

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13–15. között, csütörtöktől szombatig tekinthetnek meg az érdeklődők az egykori Dohánygyárban.

Az érdeklődők olyan találmányokkal ismerkedhetnek meg, amelyek feltalálói magyarok vagy magyar származásúak voltak, ugyanakkor a román feltalálók találmányai is bemutatásra kerülnek. A kiállítás egyúttal a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A látogatók az interaktív kiállításon mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt, valamint fekete-fehér felvételeket tekinthetnek meg videokazettáról. Továbbá fadobozos rádiókészüléket, régi számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot láthatnak és próbálhatnak ki. A régi idők találmányai mellett idén a modern technikai eszközök, robotok, repülőgép-modellek is helyet kapnak.

A kiállítás keretében bemutatják a Székely Mikó Kollégium hetedikes diákjainak vonalkövető, akadálykerülő robotját, illetve a Kiválósági Központ II. díjas csapatának Neptune nevű műhold-modelljét.Fotók: Kristó-Gothárd HunorAz ismeretterjesztés és megemlékezés mellett a rendezvény célja, hogy a látogatók testközelből ismerhessék meg a régi idők távközlési és egyéb műszaki találmányait, azok feltalálóit, valamint a magyar Nobel-díjas tudósokat. Mindezt egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben többségük alkotott.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.Az interaktív kiállítás megnyitójára csütörtökön 17 órától amikor Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke beszéde után panelbeszélgetésre kerül sor: Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? címmel. Meghívott szakértők: Pető Mária fizikus és Fejér Szilárd vegyészkutató, moderátor Erdély András.

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg pénteken és szombaton az egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?