Rendkívüli ülésszakot tart a képviselőház

A parlament alsóházának házbizottsága hétfőn rendkívüli ülésszakot hívott össze kedden tíz órára, amikor többek között a 2021/89-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyó törvény megvitatására kerül sor. A kormánypártok arról döntenek, hogy a közszolgálati televízió (SRTV) és a közszolgálati rádió (SRR) élén meghosszabbítsák az ideiglenes vezetők megbízatását.

A napirenden szereplő jogszabály lehetővé teszi a SRTV és SRR élére kinevezett ügyvezető vezérigazgatók ideiglenes mandátumának legtöbb kétszer 45 napos meghosszabbítását a vezetőtanács kinevezéséig.

A PSD hétfőn nyilatkozatban ostorozta a kormányt, azt állítva, „a jelenlegi hatalom” csak a saját céljai érdekében képes összehívni a rendkívüli ülésszakot, de „a románok millióinak érdekében” nem. Az ellenzéki párt szerint „cinikus lépés” a koalíció részéről a képviselőház összehívása a közmédia vezetőinek ügyében, miközben a PSD korábban többször kérte, hogy üljön össze a parlament megvitatni a sérülékeny energiafogyasztókat védő törvénytervezetet, de erre nem került sor.

(Címlapképi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?