banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Református elemi iskola alapkövét tették le Marosvásárhelyen

Új ingatlan épül a Marosvásárhelyi Református Kollégium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum elemi osztályainak a város központjában. Az épület alapkövét az Erdélyi Református Egyházkerület éves közgyűlésének keretében tették le az egykori zsidó iskola udvarán – számolt be az egyházkerület hivatalos weboldala, a Református.ro.

Az egyházkerületi címert tartalmazó márványlapot, valamint az aktuális egyházi és világi helyzetet tükröző időkapszulát helyeztek el az egykori zsidó iskola romos épülete területén, ahova elemi iskolát építtet az egyházkerület.

Fotók: Kiss Gábor

Az eseményen Czirmay Csaba Levente marosi esperes köszöntötte az egybegyűlteket, majd Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester szólt a jelenlevőkhöz. Hatalmas lépésnek nevezte, hogy újabb intézmény épül a városban, majd hozzátette: az egyház bizonyul a legjobb sáfárnak erre a feladatra, hiszen évszázadokon át bizonyította helytállását. Egyben jelentőségteljes, hogy újra iskola létesül a megszűnt intézmény helyén.

Kató Béla püspök az 1908-as egyházkerületi közgyűlést idézte fel, amikor a református kollégium új szárnyának alapkövét helyezték el. Az iskola falába épített kőládát és időkapszulát tavaly novemberben nyilvánosan nyitották ki. Ennek mintájára az új időkapszulába is elhelyezték a közgyűlési tagok névsorát, a püspöki jelentést, a kollégium történetének leírását, az aktuális sajtókiadványok egy-egy példányát, valamint a forgalomban levő pénzérmékből és bankjegyekből egy-egy darabot.

Az alapkövet a két iskola igazgatója, Benedek Zsolt és Hajdú Zoltán, valamint Kató Béla püspök és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök helyezte el. Az eseményen jelen volt a helyi zsidó hitközösség vezetője, Dub László is.

Az épületben 1890–1944 között működött a marosvásárhelyi zsidó iskola, ahonnan 1944-ben 341 tanuló került az auschwitzi haláltáborba. A deportáltak közül senki nem élte túl a meghurcoltatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?