Jogerősen felmentették Dorin Floreát, Marosvásárhely volt polgármesterét

Jogerősen felmentette a marosvásárhelyi ítélőtábla Dorin Florea volt polgármestert, tanácsosát, Sergiu Claudiu Maiort és Andrei Mureşan jegyzőt a hivatali hatáskör több rendbéli túllépése és abban való bűnrészesség miatt indított büntetőjogi perben.

Az ítélőtábla ezzel fenntartotta a Maros megyei törvényszék tavalyi döntését, amely szerint a kifogásolt cselekedetről „a büntetőjog nem rendelkezik”.

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2017. szeptember 28-án emelt vádat Sergiu Claudiu Maior, a tettek elkövetése idején a polgármester tanácsosa ellen hivatali hatáskör 9198 rendbéli túllépése miatt, valamint Dorin Florea volt polgármester és Andrei Mureşan, a tettek elkövetése idején önkormányzati jegyző ellen hivatali hatáskör túllépésében való (szintén 9198 rendbéli) bűnrészesség miatt.

Dorin Florea | Fotó: msnews.ro

A vádhatóság szerint Sergiu Claudiu Maior a polgármester tanácsosaként 2016. március 9-e és június 29-e között 9198, a marosvásárhelyi városháza által kibocsátott fizetési utalványt írt alá, noha erre nem jogosította fel tisztsége.

Az ügyészek szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2016. március 1-jei jogerős döntése összeférhetetlenséget állapított meg Sergiu Claudiu Maior esetében, aki így 3 évre elveszítette a jogot köztisztség betöltésére. Miután lemondott alpolgármesteri és helyi tanácsosi funkcióiról, Sergiu Claudiu Maiort polgármesteri tanácsosnak nevezte ki Dorin Florea, hogy továbbra is elláthassa hivatali feladatkörét, többek közt a fizetési utalványok aláírását, noha attól eltiltotta a törvény – érveltek az ügyészek.

Andrei Mureşan jegyzői minőségében jóváhagyta és aláírta a polgármester erre vonatkozó döntéseit. A DNA akkor megjegyezte, hogy a vádlottak ezen lépések révén csorbították Marosvásárhely város és lakossága arra vonatkozó érdekeit, hogy a köztisztségeket és közméltóságokat a pártatlanság, feddhetetlenség és átláthatóság elvei alapján gyakorolják, és ne foglalhassák el olyan személyek, akiket megfosztottak ettől a jogtól.

Kapcsolódók

Kimaradt?