Marosvásárhely: Dorin Florea megyei tanácselnökjeltöltként indulna az idei választáson

Beigazolódni látszik a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv Marosvásárhelyen: Dorin Florea Maros megyei tanácselnökjelöltként, Claudiu Maior pedig marosvásárhelyi polgármesterjelöltként indulna az idei helyhatósági választásokon. A két politikus indulásáról hivatalos nyilatkozat egyelőre nem jelent meg – a Cuvântul Liber című napilap keddi lapszámában megjelent választási hirdetés azonban erről árulkodik.

Marosvásárhely húsz éve regnáló vezetőjének és a jelenleg a tanácsosaként tevékenykedő, a köztisztségektől korábban eltiltott egykori alpolgármesternek választási hirdetésből kiderül, hogy Dorin Florea függetlenként pályázná meg az elnöki széket, Claudiu Maior pedig a Victor Ponta által alapított Pro Románia színeiben indul polgármesterként. 

Utóbbi indulása egyáltalán nem meglepő: a városvezető az elmúlt időszakban alig mutatkozott nyilvános eseményeken, szemben Claudiu Maiorral, aki aszfaltozási munkálatokat felügyelt és ellenőrzött, élelmiszercsomagot osztogatott, asszisztált a fakivágásoknál, tilosban parkoló autók elszállításánál, lakótársulási találkozókon vett részt. 

Claudiu Maiort 2016-ban három évre tiltotta el az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség a köztisztségek betöltésétől, 2013-ban ugyanis önkormányzati képviselőként a polgármester tanácsadói tisztségét is betöltötte. Szolgáltatásaiért pénzt is kapott. Egyéni vállalkozóként kötött szerződése évi 35 840 lej javadalmazásról szólt, amelyet a városháza közpénzekből ki is fizetett. 

Dorin Florea sem ismeretlen az ügyészek számára – 2017-ben hivatali hatáskör túllépésében való bűnrészességgel vádolták meg, miután két olyan rendelkezést adott ki, amelyekkel – a törvényi előírások áthágásával – lehetővé tette Claudiu Maior számára, hogy a hatósági tiltás ellenére közhatalmi tevékenységet gyakoroljon. Tavaly pedig a sportklubok törvénytelen finanszírozása miatt kerültek mindketten az korrupcióellenes ügyészek célkeresztjébe. Dorin Florea átnyergelési szándéka sem meglepő – korábban többször bírálta a megyei vezetést, azt állítva, hogy jómaga sokkal hatékonyabban tudná ellátni ezt a feladatot.

A marosvásárhelyi polgármesteri székért Soós Zoltán függetlenként indul, de élvezi valamennyi magyar párt támogatását, Theodora Benedek a Nemzeti Liberális Párt, Marius Pașcan pedig a Népi Mozgalom Párt színeiben indul. A Mentsétek meg Romániát Szövetség Adrian Nemeth Gherman helyi szabadúszó jogászt indítja a polgármesteri székért folyó versenyben. A megyei tanácselnöki székért újrázni készülő Péter Ferencnek két kihívója ismert: Christian Chirteș PNL-szenátor, valamint Dorin Florea. A Szociáldemokrata Pártnak a szászrégeni Vasile Gliga lehet az egyetlen opciója, az USR-Plus 2020 Választási Szövetség opciójáról sajtóhírek sincsenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?