Soós Zoltán „minimalista alkotással” állított emléket Dorin Florea tevékenységének

„Itt irányították, pontosabban vezették félre Vásárhelyt, amely lemaradt nemcsak Kolozsvár és Nagyszeben, de még a jóval kisebb Beszterce mögött is” – mutatott rá csütörtökön  a Grand Hotel teraszáról a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal épületére Soós Zoltán. A civilben történész független polgármesterjelölt rendhagyó sajtótájékoztatón emlékezett Dorin Florea polgármesterségének 20. évfordulójára.

Soós Zoltán úgy fogalmazott, a 2000. június 4-i választás, illetve a polgármester június 18-i mandátumátvétele „egy évforduló, de ünnepnek nem nevezhető, az legfeljebb Dorin Floreának és a bankszámláinak ünnep”, két évtizedes regnálása pedig azt bizonyítja, hogy Marosvásárhely számára büntetés volt.

A múzeumigazgató a marosvásárhelyi magyar közösség jelöltjeként négy évvel ezelőtt egyszer már megpróbálta bevenni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt. Csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az „elmúlt húsz év sok ígéretre volt elegendő, Dorin Florea megvalósításainak felsorolásához viszont néhány perc is sok lenne”. Arra kérte a marosvásárhelyieket, hogy százegy nappal a szeptember végi helyhatósági választások előtt vonják meg Dorin Florea két évtizedes polgármesterségének a mérlegét, gondoljanak vissza „örökzöld ígéreteire, rossz döntéseire”.

„Megelőlegezem az eredményt. Veszítettünk, és nem keveset” - jelentetti Soós Zoltán, aki szerint a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) színeiben debütáló, majd számos pártot megjárt politikus „testesíti meg mindazt, ami nem valósult meg Marosvásárhelyen”.

Soós: helyi rendszerváltás kell

A legnagyobb feladat az, hogy nem csupán Dorin Floreát kell leváltani, hanem az elmúlt húsz évben elhatalmaskodott korrupt rendszert is, ezért a jelölt olvasata szerint Dorin Florea leváltása rezsimváltást is jelent. „Az őszi választás igazi tétje nagyobb, mint a polgármester-váltás: a helyi rendszerváltást jelenti. Ez pedig nem a románok vagy a magyarok győzelmét, hanem Marosvásárhely győzelmét jelenti” - fogalmazott Soós Zoltán.

A független polgármesterjelölt szerint a jövő akkor kezdődik, amikor a marosvásárhelyiek visszakapják városukat. „Marosvásárhelynek elege van Dorin Floreaból, aki nem csupán egy ember, hanem az elmúlt 20 év egész rendszere, mindaz, ami nem valósult meg és mindaz, amit elloptak az elmúlt 20 évben” - figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben a város tovább süllyedt, a lakói pedig veszítették a reményüket.

„Tegyük olyan várossá Marosvásárhelyt, amelyben jól érzik magukat a gyerekeink” - kérte a vásárhelyieket a többgyermekes családapa, aki azt ígérte, rendet tesz és fejlődő pályára állítja a várost. „Nem vagyok Florea marionett-bábúja, de tudom, hogy mit szeretnének a marosvásárhelyiek. Rendet teszünk, lebontom a rendszert, amelyben helye van a politikai tárgyalásoknak, az alkuknak azonban nincs” – hangsúlyozta.

A jelölt szerint „ez a választás nem arról szól, hogy magyar vagy román lesz Marosvásárhely polgármestere, hanem arról, hogy győz-e a város”. Éppen ezért a jövőbetekintés és a tervezés fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, több alkalommal is megismételve az „Elég. Legyen!” jelmondatot.

Leleplezték Florea emlékművét

Soós Zoltán egy szatirikus „műalkotással” szemléltette és állított „művészi” emléket a jelenlegi polgármester tevékenységének. „Ez a minimalizmus, amit ez az alkotás áraszt, ez jellemezte az elmúlt húsz évet” - mutat a polisztirolból készített installációra, amelyet mindenki ért, aki egy kicsit is érdeklődött az elmúlt években Marosvásárhely iránt: fő motívuma a mindenki által csak piskótaként emlegetett térburkolókő.

„Ez a város volt a rózsák városa, flekkenváros, most pedig >>előlépett<< piskótavárossá” - fogalmazott Soós. Magyarázata szerint a talapzat a nagyra törő ambíciót, míg a rajta levő vár az álmokat hivatott kifejezni. Mindezt keretezi a látszólag az alkotás felett lebegő, valójában annak szerves lényegét kifejező piskótakő.

„A kastélyból kilógó bankjegyek pedig azt jelzik, hogy Dorin Florea az, akinek köszönhetően virágzott a korrupció a városban, szegényebb lett, ellentétben vele és Claudiu Maiorral, valamint a holdudvarukba tartozókkal” - magyarázza a Maros Megyei Múzeum igazgatójaként tevékenykedő Soós Zoltán, hozzátéve, az általa vezetett intézményben nem állítják ki az installációt, a polgármesteri hivatal folyosójára azonban kikerül a választások után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?