Marosvásárhelyi metropolisz-övezet: Péter Ferenc reagált Dorin Florea számonkérésére

Nyílt levélben bírálta a Maros megyei önkormányzat vezetőségét Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, azt sérelmezve, hogy nem talált partnerre a peremtelepülések fejlesztését célzó törekvéseiben. Péter Ferenc RMDSZ-es megyei tanácselnök szerint a városvezető azzal segíthetné a legjobban a térség fejlődését, ha lemondana a Marosvásárhely Metropolisz Övezet Egyesület társelnöki tisztségéről.

A megyei tanács ülése előtt Dorin Florea Facebook-bejegyzésében arra szólította fel a testületet, hogy pénzt irányozzon elő egy, a Maroson átvezető hídra, Marosszentanna és Marosszentgyörgy között.

„Figyelembe véve a zsúfolt forgalmat, amellyel nap mint nap szembesülnek a városközpont és az Unirii negyed között közlekedők, ez az egyetlen észszerű megoldás. Kénytelen vagyok így, a nagy nyilvánosságon keresztül üzenni, mert az elmúlt időszakban tett törekvéseim a párbeszédre, nem kaptak választ. Pedig a város peremtelepüléseinek a fejlesztése elengedhetetlen. A Marosvásárhely Metropolisz Övezet projekt pedig nem merülhet ki abban, hogy kihelyezünk négy táblát, ahogy az eddig történt” – olvasható a marosvásárhelyi polgármester nyílt levelében.

 

Péter Ferenc megyei tanácselnök szintén a közösségi oldalon válaszolt Floreának, kijelentve: „légből kapott tervekkel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy 20 évi polgármestersége alatt nem fejlődött semmit a város”.

A Maros megyei önkormányzat szerint Dorin Florea úgy tesz, mintha érdekelné a város és a térség sorsa. „Bár a Marosvásárhely Metropolisz Övezet Egyesületnek számtalan lehetősége volt ez ügyben eredményt elérni, az elmúlt években ön csak akadályozta az egyesület működését. Éppen ezért felhívjuk a figyelmét arra, hogy a térség fejlődését ma már a Metropolisz Övezet Egyesület társelnöki pozíciójából való lemondásával segíthetné leginkább. Kérjük, fontolja meg felvetésünket” – üzente Dorin Floreának az RMDSZ Maros megyei szerveztének elnöki tisztségét is betöltő Péter Ferenc.

Hangsúlyozta, a városvezető úgy követel pénzt a megyei önkormányzattól a Marosszentanna és Marosszentgyörgy közötti híd építésére, hogy pontosan tudja: törvényes lehetőség erre ma nem létezik. „Azt állítja továbbá, hogy az új híd szerepel Marosvásárhely városrendészeti tervében. Emlékeztetném, hogy Marosvásárhelynek nincs jóváhagyott városrendészeti terve, de ha lenne, akkor sem lenne ez érvényes Marosszentanna és Marosszentgyörgy területére” – fogalmazott Péter Ferenc.

 

A megyei tanácselnök szerint Dorin Florea a Metropolisz Övezet Egyesület társelnökeként „semmit nem tett azért, hogy bármilyen projektet elkezdjünk vagy sikerre vigyünk, és Marosvásárhely még a tagsági díjat sem fizette be”.

Maros Megye Tanácsa 2005-ben döntött a Marosvásárhely Metropolisz Övezet létrehozásáról más romániai települések metropolisz-övezeteinek a mintájára. Ez az ország egyetlen olyan metropolisz-övezete, amelyben a magyarság relatív többséget képez. A társulás legfőbb célja a települések közös gazdasági, szociális, kulturális és turisztikai fejlesztése, a közös érdekek azonosítása, illetve projektek kidolgozása. További cél a fejlettségbeli különbségek mérséklése, hatékony közszállítás megteremtése, az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés biztosítása.

Dorin Florea polgármester egyébként nem először vádolta a megyei önkormányzat élén álló politikusokat. Tavaly márciusban szintén azt állította Péter Ferencről, hogy nem partner a város és a térség fejlesztésében. De 2012 szeptemberében Ciprian Dobre frissen megválasztott megyei tanácselnököt is bírálta a polgármester a metropolisz-övezet miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?