FRISSÍTVE - Dorin Florea lemondását követelték roma tüntetők Marosvásárhelyen

FRISSÍTVE: „Sért minket az, hogy a polgármester szabályozni akarja a gyerekvállalásunkat”, „Mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint a románok vagy a magyarok” – hangzott el pénteken Marosvásárhelyen, a helyi roma közösség tagjainak tüntetésén.

A bukaresti Aresel Civil Platform által kedeményezett békés tiltakozáson mintegy százan vettek részt. Azért tüntettek a prefektúra előtti park járdáján, mert Dorin Florea polgármester a hét elején a gyermeknevelési pótlék megduplázása kapcsán azt mondta: a roma közösség tagjai esetében szabályozni kellene, hogy ki, milyen körülmények között vállalhat gyermeket.

A fővárosi jogvédők a helyi aktivistákkal és roma képviselőkkel együtt szervezetten vezették a város főterére a többségében férfiakból álló csoportokat. „Rendezetten vonulnak. Mintegy százan vannak. A járdán hagynak helyet a járókelőknek. A gépkocsiforgalom korlátozására nincs szükség” – jelentette a csendőrség.

A tüntetők által magasba emelt táblákon, amelyek már 13 óra után gondosan előkészítve sorakoztak a tüntetés helyszínén, a „Mondjon le!” mellett egy ironikus felirat is szerepelt. Ez arra figyelmeztette Dorin Florea polgármestert, hogy ne felejtse el szabályozni a levegővételt is a romák esetében. Azt is hangoztatták a demonstrálók, hogy a továbbiakban ne számítson a szavazataikra. A romák között csak elvétve látni „fehér embert”, de a helyszínen biztosította őket támogatásukról például Smaranda Enache emberjogi aktivista vagy Adrian Nemeth-Gherman, a Mentsétek meg Romániát Szövetség marosvásárhelyi polgármesterjelöltje.

Ciurcui Tibor, az Egyesült Roma Mozgalmi Szervezet elnöke a Maszolnak elmondta, céljuk „árnyalni” a polgármester kijelentéseit. „Nyilatkozata diszkrimináció, amire nem számítottunk a polgármester úr részéről, annál is inkább, mert, és ezt a sajtó előtt megerősítem, több éven keresztül támogattuk és elméletileg a roma szavazatokkal nyerte el ezt a tisztséget” – fogalmazott Ciurcui.

Kijelentette: azt szeretnék, hogy hallatszódjék a hangjuk abban az erdélyi városban, amelyben nagyszámú roma közösség él. „Több 6000 roma él Marosvásárhelyen, elvárjuk, hogy 2020 egy olyan év legyen, amelyben az egységet, az összefogást fel tudjuk mutatni. Minden embernek és minden közösségnek kijár az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása, kultúrájának, hagyományainak tisztelete. Ez kijár nekünk is. Nem vagyunk másod- vagy harmadrangú állampolgárok. Itt élünk, együtt a románokkal és a magyarokkal, mi az egységre törekszünk, az együttélésre, és azt szeretnénk, ha együtt mutathatnánk fel erőt Maros megyében és Marosvásárhelyen” – fogalmazott az Egyesült Roma Mozgalmi Szervezet elnöke.

Közlése szerint a békés tiltakozással jelezni szeretnék Dorin Florea polgármesternek, hogy a roma közösség „egy liter olajjal, egy kilogramm cukorral nem megvásárolható”. Ciurcui felhívta a helyi politikum figyelmét arra, hogy elmúlt tehát az az időszak, amikor a teljes roma közösséget írástudatlansággal lehetett vádolni, most már vannak értelmiségiek közöttük, akik mozgósítani tudnak, és rá tudnak mutatni a „rendszer kilengéseire”.

„A mi vezetőink, a mi értelmiségi romáink nem a saját maguk, hanem a közösségük javát akarják, számukra az az elsődleges, és ezért mindenre hajlandók vagyunk” – mondta az Egyesült Roma Mozgalmi Szervezet elnöke. Arra is rámutatott, hogy bármennyire is próbálja elhallgatni a politikum, „a roma közösség tagjainak egy része nyomorúságos körülmények között él, ivóvíz, szennyvízelvezető rendszer nélkül, az iskolákban diszkriminálják a gyerekeket, a felnőtteket a munkahelyeiken”.

Állítása szerint az utcai tiltakozás az utolsó kiáltás, korábban párbeszédet kezdeményeztek Dorin Florea polgármesterrel, ő azonban nem állt szóba velük, a hivatal szóvivőjén keresztül pedig közölte, hogy nem módosít „még egy vesszőt sem a kijelentésén”. A tüntetés végén egy roma küldöttség iktatott egy dokumentumot a polgármesteri hivatalban, amelyben kifejtik álláspontjukat és hangot adnak sérelmeiknek. Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta, elemezni fogják a tüntetés szervezői által benyújtott kérést, ő maga azonban nem érti a közfelháborodás okát, „a polgármester nyilatkozata ugyanis tiszta és világos volt: a gyermekvállalás felelősség, nem pedig jövedelemforrás”.

Maior kiállt Florea mellett

Claudiu Maior, Marosvásárhely korábbi alpolgármestere, aki jelenleg a polgármester személyes tanácsadójaként tevékenykedik, Facebook-bejegyzésben állt ki a városvezető romákat sértő kijelentése mellett. Értetlenségének ad hangot, amiért az Aresel civil szervezet tüntetést kezdeményezett, pedig szerinte a polgármesternek „csak volt bátorsága kimondani azt, amiről mások csak suttogni mernek”.

 

Maior azt állítja: a marosvásárhelyiek egy része népszavazáson szeretné kifejezni, hogy támogatja a polgármester ötletét, miszerint az államnak szociális alapon szabályoznia kellene, hogy ki vállalhat gyermeket. „Egyáltalán nincs rendben az, hogy míg egyesek dolgoznak, addig mások a gyermekeik szociális támogatása révén gyakorlatilag élősködnek” – írta Claudiu Maior, aki bejegyzésében megemlíti, hogy az önkormányzat tucatnyi szociális programmal próbálta integrálni a helyi roma közösséget, de mindhiába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?