Rafila szerint a gyógyszerkrízis nem kifejezetten romániai probléma, az egész EU-ban jelentkezik

A gyógyszerkrízis nem kifejezetten romániai probléma, hanem az egész Európai Unióban jelentkezik, és Romániában konkrét intézkedéseket hoztak e válság megoldására, valamint a gyógyszergyártás és -forgalmazás ösztönzésére a román piacon – jelentette ki csütörtöki temesvári sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy szerinte Románia az európai országok többségénél sikeresebben vészelte át az influenzaszezont, „alig volt hiány a lázcsillapítókból és a vírusellenes orvosságokból”. Kifejtette, hogy a minisztérium nagyon jól együttműködik a gyógyszergyártókkal és a Gyógyszerészi Kamarával. „Remélem, hogy elfogadják a clawback-adó szabályozására és a generikus gyógyszerek árainak összehangolására javasolt intézkedéseinket” – jelentette ki.

Fotó: Agerpres

Korábban a Maszolon is beszámoltunk az egyre fokozódóbb gyógyszerhiányról. A romániai gyógyszerpiacon már hosszú ideje jelentős hiány mutatkozik a gyermekeknek szánt gyógyszerekből, valamint az antibiotikumokból. Kifejezetten rossz az, ha az orvos nem azt az antibiotikumot írja fel, amire a betegnek szüksége lenne, hanem azt, ami éppen kapható a gyógyszertárakban. „Az orvosokat is nagyon zavarja, bosszantja és kikészíti ez a helyzet. Feszültséget okoz, hiszen az orvos a medikális meggyőződése ellenére kell hogy cselekedjen, közben meg van kötve a keze, hiszen nincs más gyógyszer, amivel kezelni lehet a bakteriális társfertőzést” – mondta dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke.

Nehezítené az antibiotikumhoz való hozzáférést a miniszter

A miniszter elmondta azt is, hogy nem tiltja meg az antibiotikumokhoz való hozzáférést, de azt szeretné, ha a betegeket csak szükség esetén, a szükséges ideig és a szükséges gyógyszerrel kezelnék.

„Ennek az elvnek az alapján kordában tartható a különösen a kórházakban súlyos fertőzéseket és életeket veszélyeztető multidrog-rezisztens baktériumok megjelenése, ha következetes az antibiotikumok használatára vonatkozó politikánk (...) A receptet az orvosnak kell kiállítania, saját kezdeményezésre, nem pedig a beteg kérésére, és a gyógyszertáraknak meg kell érteniük, hogy nem adhatják ki ezeket az orvosságokat recept nélkül” – szögezte le Rafila.

Mint írtuk, megtiltaná az egészségügyi miniszter, hogy az orvosok egyszerű receptre írhassanak antibiotikumot. A Maszol által megszólaltatott orvos szerint, ez butaság, hiszen az egyszerű és az ártámogatott vény között mindössze a finanszírozásban van különbség, amúgy mindkettőért egyaránt felelősséget vállal egy orvos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?