Kormányszóvivő: nincs hiány az influenza kezelésére szánt gyógyszerekből

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az influenza és a daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszerekből is elegendő készlet van az országban – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a szükséges gyógyszerek biztosítása a betegek számára a kormány és ezen belül az egészségügyi minisztérium prioritásai közé tartozik. Az utóbbi tárca vezetője tárgyalt a gyógyszergyártókkal, akik elmondták, hogy bizonyos külföldről rendelt hatóanyagok esetében volt némi késés a szállítással, ez a probléma azonban mára megoldódott.

„A legfrissebb adatok szerint jelenleg vannak gyógyszerek mind az influenza, mind a rákos betegségekben szenvedők kezelésére” – szögezte le a kormányszóvivő.

Illusztráció: Adobe Stock

Korábban a Maszolon is beszámoltunk az egyre fokozódóbb gyógyszerhiányról. A romániai gyógyszerpiacon már hosszú ideje jelentős hiány mutatkozik a gyermekeknek szánt gyógyszerekből, valamint az antibiotikumokból.

Dr. László Attila orvos megkeresésünkre korábban elmondta, a gyógyszerhiány évek óta fennálló probléma az országban. Az 1990-es évek óta folyamatosan csökken a gyereklétszám, éppen emiatt sok gyártó már nem hozza be Romániába a gyermekgyógyászatban használat készítményeket. „A másik ok az, hogy a gyártók és az importőrök azt kérik, emeljük meg a referenciaárat, különben elhagyják az adott termékkel az országot, ez főleg év vége felé figyelhető meg” – magyarázta.

Dr. Soós Szabó Klárával, a Hargita Megyei Háziorvosok Egyesületének elnökével is beszélgettünk a gyógyszerhiányról, aki elmondta: Kifejezetten rossz az, ha az orvos nem azt az antibiotikumot írja fel, amire a betegnek szüksége lenne, hanem azt, ami éppen kapható a gyógyszertárakban. „Az orvosokat is nagyon zavarja, bosszantja és kikészíti ez a helyzet. Feszültséget okoz, hiszen az orvos a medikális meggyőződése ellenére kell hogy cselekedjen, közben meg van kötve a keze, hiszen nincs más gyógyszer, amivel kezelni lehet a bakteriális társfertőzést”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?