Rafila: „Világossá kell tenni, hogy nem toleráljuk a szabályszegéseket”

A koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozások enyhítésének a védelmi intézkedések szigorú betartásával kell együtt járnia – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés elején.

A kabinet jóváhagyja szerdán a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását, ugyanakkor néhány korlátozó intézkedésen is módosítanak. Többek között eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, és egy órával meghosszabbítják az üzletek, éttermek nyitva tartási idejét.

Rafila rámutatott, mindenki egyetért abban, hogy ebben az időszakban valamelyest lehet enyhíteni a korlátozásokon – például azzal, hogy az oltott és a betegségből kigyógyult személyek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők számára is engedélyezett lesz a belépés a bevásárlóközpontokba, üzletekbe stb. –, a gazdasági egységek üzemeltetőinek azonban szigorúan be kell tartaniuk az elrendelt védelmi intézkedéseket.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter | Fotó: Agerpres

„Világossá kell tenni, hogy nem toleráljuk a szabályszegéseket. Ellenőrzés alatt kell tartanunk a helyzetet, hogy ne jöjjön egy következő hullám, amely nehezen leküzdhető problémák elé állítana” – nyomatékosította, hozzátéve, meglátása szerint felül kell vizsgálni a szabályokat áthágók büntetését szabályozó törvényi keretet is.

A tárcavezető azt is elmondta, megvizsgálják a kórházak terheltségét és mérlegelik, hogy ismét hozzáférést biztosítsanak a kórházi ellátáshoz a nem koronavírus-fertőzött páciensek számára is.

Emellett dolgoznak a családorvosi rendelőkben történő tesztelést lehetővé tevő tervezeten, illetve a koronavírusos betegek ambuláns kezelésének eljárásán a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében – magyarázta Rafila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?