Már az interneten árulják az iskolai nyálteszteket – fővárosi az első pozitív eset

Az egyik bukaresti iskolából jelentették az első olyan lehetséges koronavírusos megbetegedést, amelyre a hétfőn elkezdett nyáltesztes szűréssel derült fény – közölte Sorin Cîmpeanu az oktatási miniszter. Közben a közösségi oldalakon már találni lehet eladásra kínált iskolai nyálteszteket.

Egy teszt elvégzéséhez szükséges készlet | Illusztráció: Pataky Lehel ZsoltSorin Cîmpeanu a parlament épületében nyilatkozva rámutatott, „a várt hiányosságokon túlmenően” sokan használták a nyál alapú antigén teszteket, és a bukaresti egészségügyi igazgatóság jelentette az első pozitív eredményt. A fővárosi Ioan Luca Caragiale-líceumba járó egyik gyereknek lett pozitív a tesztje, az eredményt azonban még meg kell erősíteni egy PCR-teszttel – mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta, törvény hiányában a nyáltesztes szűrést nem lehet kötelezővé tenni, de bíznak a szülők, a tanárok és a tanulók felelősségtudatában. Rámutatott, mindössze 216 iskola vállalta, hogy a tanintézményben végzik el a szűrést, 467 úgy határozott, hogy tanulóinak egy részét otthon, másik részét az iskolában tesztelik, a többi tanintézet pedig a szülőkre bízta az eljárást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Sorin Cîmpeanunak meggyőződése, hogy idejében meg fog érkezni a következő nyáltesztszállítmány. Ugyanakkor kérte az ezek szétosztásával megbízott katasztrófavédelmi felügyelőségtől, hogy lehetőség szerint egyenként becsomagolva osszák ki a teszteket.

Az interneten „feketéznek” az iskolai nyáltesztekkel

Ahelyett, hogy a gyerekeket tesztelnék, egyes szülők az interneten bocsátották áruba a tanintézetektől otthoni használatra kapott nyálteszteket – írta a Digi24.ro. a portál szerint 17-tól 50 lejig terjedő áron lehet találni a közösségi oldalakon eladásra kínált iskolai nyálteszteket.

A közoktatásban érintett szülői szervezetek országos szövetsége bukaresti tagszervezetének elnöke, Eugen Ilea a hírtelevíziónak aggályainak adott hangot a tesztelés hasznosságát illetően. Mivel a tanintézetek zöme a szülőkre bízta a tesztek elvégzését, és még csak egyszerű felelősségvállalási nyilatkozatot sem kér tőlük az eredmény hitelességére vonatkozóan, megkérdőjelezhető az elvégzett tesztek száma, illetve azok pontossága – mondta.

Nehezményezte azt is, hogy egyelőre csak erre a hétre elegendő teszteket kaptak az érintettek. „Senki sem ellenőrzi, hogy azok kinek a kezébe jutnak, és mire használják őket” – mondta a szülői érdekképviselet vezetője.Eladásra kínált nyálteszt | Képernyőmentés

Kapcsolódók

Kimaradt?