Hétfőtől kezdődhet a nyáltesztek elvégzése a Hargita megyei tanintézményekben

Megérkeztek a Hargita Megyei Főtanfelügyelőségre a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló nyál alapú antigén gyorstesztek. A hétvégéig megkapják az oktatási intézmények a teszteket és hétfőtől indulhat a diákok otthoni vagy iskolai szűrése. Hargita megyében 106 ezer gyorstesztet osztanak ki.

A tesztek elosztását a diáklétszámok függvényében végzik, és hétfőtől kezdődhet a tanulók szűrése, amelyet az iskolákban, vagy otthon végezhetnek el – közölte a Maszol érdeklődésére Demeter Levente főtanfelügyelő. „Ma minden iskola átveszi a teszteket. Az intézményeknek még újra kell csomagolniuk a teszteket, mert az egyes részeit külön csomagolták” – jegyezte meg a tanfelügyelő. Mint kifejtette: az intézményeknek nem kellett jelenteniük azt, hogy a diákok számára otthon, vagy az iskolákban végzik majd el a teszteket.

„Bizonyára lesznek olyanok, akik nem szeretnének tesztelni. Ez lehetséges, mert jelenlegi tudomásunk szerint nem kötelező, semmilyen hátrány nem éri azt, aki nem tesztel. Aki szeretne élni a lehetőséggel, az az iskolától megkapja ezeket a teszteket. Az iskolák rögzítik valamilyen formában, hogy kik azok a diákok, akik tesztelnek és kik azok, akik nem” – hangsúlyozta Demeter Levente. Hozzátette: a pozitív gyorstesztet követően az egészségügyi igazgatóság (DSP) végez PCR-tesztet.

A tesztkapacitás nem akadály

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője elmondta: a nyál alapú antigén gyorstesztek ugyanolyan elven működnek, mint az antigén tesztek, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges a gyerekek torkába, vagy orrába felnyúlni, hanem egy mintavételi zacskócskába kell nyálmintát köpni. „Lehet benne gyakorlatot szerezni, bele lehet jönni” – hangsúlyozta a szakember.Fotó: Agerperes/EPA

Az igazgató ugyanakkor kifejtette: a kérdés az, hogy felelősen fognak-e a szűréshez állni a szülők és azt szeretnék-e valóban, hogy a gyerekeket reálisan leteszteljék. „Ha azt látnám, hogy 90 százalékos az átoltottság Romániában, akkor mondanám, hogy felelős a lakosság Covidhoz való hozzáállása. Nálunk annyi a helyes viszonyulás, amennyit az átoltottság mutat. Ezt lehet feltételezni, hiszen a felelősségtudatot az átoltottság méri ebben a problémában” – szögezte le Tar Gyöngyi.

Az igazgató kiemelte: pozitív gyorsteszt esetén a DSP szakemberei elvégzik a PCR-tesztet, ám olyan esetben is kérheti ezt a szülő, ha kétséges az eredmény. „Külföldre utazás esetén továbbra is meg kell fizetni a tesztet, de ha valakinek a legkisebb gyanúja, tünete is felmerül, vagy találkozott olyannal, aki biztosan vagy feltételezhetően covidos, akkor mi vagy a kórházi központ elvégzi a tesztet. Nem egyik percről a másikra, mert nyilván a sürgős eseteket veszik előre, de kapacitás van” – emelte ki a szakember. Hozzátette: az elmúlt évhez képest megduplázták a PCR-teszt kapacitást Hargita megyében, amely a családorvosok egy részénél is kérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?