Koronavírus Romániában: egy sor enyhítést jelentett be Raed Arafat

Fotó: gov.roEltörlik az általános kültéri maszkviselés kötelezettségét, megszüntetik az éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitva tartását is meghosszabbítják – jelentette be kedd este Raed Arafat államtitkár, az országos katasztrófavédelmi igazgatóság (DSU) vezetője.

Mint fogalmazott: zsúfolt helyeken - buszmegállókban, piacokon, vásárokon - továbbra is kötelező lesz az orrot és szájat elfedő maszk viselése. Az államtitkár további jó hírekkel is szolgált, eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitva tartását is meghosszabbítják.

Beltérben továbbra is kötelező a maszk viselése, így a tömegközlekedési járműveken is.

Raed Arafat azzal magyarázta a lazításokat, hogy az elmúlt két-három hétben folyamatosan csökkentek a fertőzöttségi számok.

Mint ismert, a korábban foganatosított rendelkezések értelmében 22 óra után csak az oltottak, illetve a betegséges átesettek közlekedhettek zavartalanul. Az oltatlanok csak nyomos indokkal hagyhatták el otthonukat. Ezt a rendelkezést most eltörlik, minden állampolgár korlátozások nélkül elhagyhatja otthonát 22 óra után is.

Ugyancsak jó hírt kaptak a kereskedők és vendéglátósok, akik egy órával meghosszabbíthatják nyitva tartásukat, a korábbi 21 óra helyett a jövőben 22 óráig fogadhatják vásárlóikat, vendégeiket, akiktől ezután a zöldigazolvány mellett elfogadják a 48 órán belül végzett negatív gyorstesztet és a 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet is. 

A nagy bevásárlóközpontok a jövőben nem csupán az oltottakat és a betegségen átesetteket fogadhatják, 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, illetve 48 óránál nem régebbi antigén teszttel is lehet ezeket az üzleteket látogatni. Ugyanez érvényes a többi, a bevásárlóközpontokon kívüli nem élelmiszerüzlet látogatására is. 

„A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok látogatása nem lesz zöldigazolványhoz kötve, viszont az üzelemtetőknek meg kell határozniuk, és jól látható helyen feltüntetniük, hogy egyidőben hányan tartózkodhatnak a helyiségben” – mondta az államtitkár. Mint fogalmazott: egy 200 m2-es boltban egyidőben 50 személy tartózkodhat.

A jövőben többen mehetnek moziba, színházba és sportrendezvényekre, a jelenlegi 30 százalékos helykihasználást 50 százalékosra emelik.

Karácsonykor és szilveszterkor nem korlátozzák az éttermek nyitva tartását, viszont a vendéglátóhelyek csak 50 százalékos helykihasználtsággal működhetnek, és csak oltottak, a betegségen átesetettek, illetve olyanok vehetnek részt, akik negatív gyorsteszttel vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek. Ugyanakkor szilveszterkor lehet szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a járványügyi szabályok betartásával. 

A határozatról a bejelentés szerint szerdai ülésén dönt a kormány. Amennyiben elfogadják, az egynhítések december 9-étől lépnek érvénybe. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?