Ezek a szabályozások érvényesek a december elsejétől a nyilvános eseményekre

Megjelent péntek este a Hivatalos Közlönyben a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hivatalos ünnepségeken való részvétel feltételeiről, valamint a sportversenyek, előadások, koncertek, fesztiválok vagy más szabadtéri kulturális rendezvények, illetve tanfolyamok, workshopok, konferenciák szervezésével és az azokon való részvétellel kapcsolatos feltételekről szóló jogszabály, amit a kormány pénteki ülésén fogadott el.

Fotó: MÁZSA kormányhatározat a 2021. november 8-án elfogadott 1.183-as határozatot módosítja az országos vészhelyzeti bizottság (CNCAV) javaslatai alapján.

A román nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségeken, a szervezők által elkerített, hivatalos részen Bukarestben 400, a megyeszékhelyeken maximum 200 ember vehet részt, egy méteres távolság betartásával, maszkban, az egészségügyi óvintézkedések tiszteletben tartásával. Csak a SARS-CoV-2 vírus ellen beoltott vagy a betegségből kigyógyult személyeket engedhetik be ezekre a területekre. Az elkerített, hivatalos részen kívül ugyanakkor bárki részt vehet a december elsejei ünnepségeken, ha betartja az egy méteres távolságot a többi résztvevőtől, és maszkot visel.

A közintézmények székhelyein szervezett ünnepségeken Bukarestben 300, más településeken 150 személy vehet részt, ha biztosítani tudják a két méteres távolságot a résztvevők között. Csak beoltott vagy a betegségen átesett embereket szabad beengedni ezekre a helyszínekre.

Sportvetélkedőket 5 és 21 óra között lehet tartani nyílt vagy zárt térben, a nézőtér legtöbb 30%-os kihasználtságával, ezeken ugyancsak a beoltott vagy a betegségen átesett személyek vehetnek részt. Szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok vagy más kulturális rendezvények lebonyolítása 5 és 21 óra között engedélyezett, csakis beoltott vagy a betegségen átesett emberek számára, a nézőknek fenntartott terület maximum 30%-os kihasználtságával, de a nézők száma semmiképpen sem haladhatja meg az 1000-et. A közönség minden tagja számára 4 négyzetméteres területet kell biztosítani.

Felkészítők, képzések, workshopok, konferenciák szintén 5 és 21 óra között bonyolíthatók le kül- és beltérben, a befogadóképesség 30%-ának kihasználásával, a résztvevők száma nem haladhatja meg a 150-et. Ezeken is kizárólag olyan emberek vehetnek részt, akiket legalább 10 napja teljeskörűen beoltottak, vagy 15 napnál több, 180 napnál kevesebb ideje átestek a betegségen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?