Hargita megyében nem jelentettek pozitív nyálteszt-eredményt

Nem jelentettek pozitív eredményt az oktatási intézményekben kiosztott nyál alapú gyorstesztek elvégzésének első napján Hargita megyében.

Nem érkezett pozitív esetről értesítés a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) felé az oktatási intézményekbe kiosztott nyál alapú gyorstesztek alapján hétfőn – közölte a Maszol érdeklődésére dr. Tar Gyöngyi igazgató. A vezető szerint kedden reggelig egyetlen olyan esetről sem kaptak értesítést, amikor az otthon elvégzett teszt pozitív eredményt mutatott volna.

Tar Gyöngyi ugyanakkor kifejtette: az oltási hajlandóságot figyelembe véve elképzelhető, hogy a szülők egy része egyszerűen nem végzi el a szűrést.

A Maszol megkeresésére Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő elmondta: a tanfelügyelőség első körben eleget tett a feladatának azzal, hogy megszervezte és biztosította a nyáltesztek eljuttatását az iskolákhoz. „Innentől kezdve az iskolákra van bízva” – fogalmazott a tanfelügyelő. Hozzátette: valószínűleg a pénteki napon tudnak majd egy összesítést végezni a nyáltesztek elvégzésének folyamatáról és eredményeiről, amit jelentenek majd az oktatási minisztérium felé.

Fotó: Farkas Endre

Hargita megye oktatási intézményeiben hétfőtől kivétel nélkül jelenléti oktatás zajlik, miután a megye összes településén 3 ezrelék alá csökkent a két hétre számított fertőzöttségi mutató. Az intézmények túlnyomó többsége amellett döntött, hogy a szülőkre bízzák a nyáltesztek elvégzését és kiosztották az erre a hétre szánt teszteket. Egyedül Gyergyóholló iskolájában és óvodájában történik a szűrés az intézményben – közölte a Hargita megyei főtanfelügyelőség.

Az oktatási minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint országosan 86 pozitív teszteredményt jelentettek iskolákból és óvodákból a nyál alapú koronavírustesztek bevezetésének első napján. Az esetek nagy többségében, 16 956 intézményben az óvodásoknak vagy a tanulóknak otthon, a szülők segítségével kell elvégezniük a tesztet, 216 intézményben helyben történik a szűrés, 467 intézményben pedig korosztálytól függően otthon vagy az iskolában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?