Rafila: Az ukrajnai konfliktus tekintetében jó, ha van a lakosoknál jódtabletta

Minden felelősségteljes állampolgárnál kell lennie jódtablettának, különösen a komplikált ukrajnai helyzetre való tekintettel – mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken Besztercén.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy augusztusban valamivel nagyobb volt az érdeklődés a jódtabletták iránt, amelyet könnyen elérhetővé, ingyenessé tettek a lakosság számára.

Hozzátette, a jódtablettákat nem szükséges megelőző jelleggel bevenni, de egy válsághelyzetben jó, ha ott van a polgároknál. A tabletták gyors szétosztása, különösen vészhelyzet esetén nem lehetséges, ezért hívja fel a lakosság figyelmét a jódtabletták beszerzésére.

Fotó: Agerpres

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz háziorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be. A kampányba bevont gyógyszertárak listáját közzétették a minisztérium honlapján, ahol részletes útmutatók is találhatók.

Mint ismert, radioaktív sugárzás esetén a 40 éven aluli lakosság számára ajánlják a jódtabletták bevételét, de csakis a hatóságok utasítására. Korábban Dr. Vass Levente egészségügyi államtitkárt kérdeztük a jódtabletták helyes alkalmazásáról.

A kálium-jodid azt hivatott ellátni, hogy a szervezetünk jódtartalékát pótoljuk. „A jódszükséglet fiatal korban nagyobb, hiszen egy fejlődő szervezetről beszélünk. Várandós nőknél fokozottan nagyobb az igény a jódbevitelre, míg felnőtt korban a testsúlyra számított jódigény sokkal kisebb. Ami fontos, hogy a radioaktív jód körülbelül 15–30 év alatt rákos megbetegedést okozhat a pajzsmirigybe beépülve” – magyarázta az államtitkár.

Hozzátette, 40 éves kor után a többlet jód – amit bevinnénk egy kálium-jodid tablettával – nagymértékben fokozza annak a kockázatát, hogy a pajzsmirigy működése súlyos autóimmun megbetegedésbe csapjon át, vagy a pajzsmirigy szerkezetében már létező gócok aktiválódjanak és autoimmun, illetve számos egyéb betegséget okozzanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?