FRISSÍTVE – Rafila elismerte, az embereket nem nagyon érdekli a jódtabletták beszerzése

A kálium-jodid tabletta országszerte mintegy 2500 gyógyszertárban kapható, de Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elismerte, hogy az érdeklődés „nem nagy”, legalábbis eddig. „A téjékoztató kampány néhány hete megkezdődött, de az emberek nem nagyon érdeklődtek, a tabletták a lakosság számára viszont elérhetőek” – jelentette ki a tárcavezető.

Alexandru Rafila hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy jelenleg több millió kálium-jodid tabletta kapható a gyógyszertárakban, de az első lépés az, hogy a 40 év alattiak, akik kaphatnak ilyen tablettát, forduljanak háziorvosukhoz, aki kiállítja a receptet. A kálium-jodid tablettákat ezután a legközelebbi gyógyszertárban lehet beszerezni.

Fotó: Adobe Stock

„A kampány néhány hete indult, az emberek nem nagyon érdeklődtek, de a tabletták a lakosság rendelkezésére állnak. Jó, hogy egy nemkívánatos baleset esetén közbe tudunk avatkozni” – mondta Rafila. Újságírói kérdésre, hogy az eddig kiosztott tabletták hány százalékát adták ki, Rafila azt válaszolta, hogy „nem ismerem a számokat, de nem hiszem, hogy sok százalékról van szó”.

A kálium-jodid néhány hónapig marad a gyógyszertárakban, tette hozzá Rafila, a tabletták érvényességi ideje pedig 3 év.

Mint ismert, idén tavasszal 30 millió kálium-jodid tablettát gyártott le a iași-i Antibiotice gyógyszergyár. A jódtablettákat az egészségügyi minisztérium rendelte meg tartva attól, hogy az ukrajnai háború során egy esetleges nukleáris baleset is bekövetkezhet. A tabletták körülbelül 6 millió euróba kerültek.

Rafila eredetileg azt akarta, hogy a tablettákat a háziorvosok osszák szét, de ők ellenezték ezt arra hivatkozva, hogy a zsúfoltság és a bürokrácia akadályozná őket gyógyító munkájukban. Végül az a megoldás született, hogy a jódtablettákat a gyógyszertárakban lehessen megkapni a háziorvosok által kiállított recept alapján.

(Nyitókép forrása: Agerpres)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?