A PNL szóvivője szerint Rafilának jobban el kell magyaráznia a jódtabletták kiváltását és felhasználásának módját

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionuț Stroe hétfő este a kálium-jodid tabletták szétosztásával kapcsolatban azt mondta, a témát rendkívül szerencsétlen módon úgy kommunikálták, hogy világos magyarázatok nélkül túl nagy teret engedtek a lakosság fantáziájának. Stroe úgy véli, hogy az ilyen érzékeny adatok közlésénél professzionalizmusra van szükség. „Sajnos Rafila úr nyilatkozata sok értelmezési lehetőséget hagyott” – mondta a liberális szóvivő az egészségügyi miniszter hétfői sajtónyilatkozatát kommentálva.

„Bizonyára sok olyan kérdés van, amelynek megválaszolása jelenleg egyszerűen a képzeletre vagy a közvéleményre van bízva. Normális esetben, amikor egy miniszter nyilvánosan kommunikál, különösen ilyen érzékeny témákban, akkor ezt szakszerűen, higgadtan, objektíven és teljes körűen kell tennie. Hangsúlyozom: teljes körűen. Sajnos Rafila úr mai nyilatkozata sok értelmezési lehetőséget hagyott. Nagyon jó, hogy amit a miniszter úr mondott, azt kiegészítette az Egészségügyi Minisztérium, ahol szerintem még mindig szükség van arra, hogy nyilvánosan elmagyarázzák, milyen helyzetekben adják be ezt a kálium-jodid tablettát, hogyan adják be, kik azok az emberek, akik beléphetnek ebbe a programba, és nyilvánvalóan hogyan fogják ezt megkapni az emberek” – jelentette ki Ionuț Stroe hétfő este.

Alexandru Rafilának nem ez az első olyan esete, amikor nem tudta megértetni magát | Fotó: Agerpres

A PNL szóvivője úgy véli, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek tisztáznia kellene a kérdést. „Úgy gondolom, hogy ez egy szerencsétlen egybeesés, ami a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos orosz nyilatkozatokkal és Rafila úr nyilatkozatával vagy az újságírók kérdésére adott válaszával történt. Normális esetben ilyen helyzetek nem fordulhatnak elő” – jelentette ki Stroe.

Szerinte a közegészségügy védelmét célzó országos kampány sok értelmezési lehetőséget hagyott. „Úgy gondolom, hogy nem lenne túl késő, még most sem, vagy akár holnap, hogy a miniszter előálljon a program részleteivel, hogy ne keltsen pánikot. Két évvel a világjárvány után rendkívül bonyolult biztonsági helyzetben vagyunk. Az embereknek jelenleg félelmeik vannak, a háziorvosok azt mondják, a betegek ragaszkodnak hozzá, hogy minél hamarabb hozzájussanak ehhez a gyógyszerhez. De higgadtságnak és objektivitásnak, és ismétlem, teljes körű tájékoztatásnak kell uralkodnia egy ilyen helyzetben” – tette hozzá a szóvivő.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az ukrajnai háború kirobbanása után előállított kálium-jodid tabletták szétosztásának rendszere „tökéletesen működik”. A miniszter ugyanakkor felhívta a jódtablettára jogosult lakosság figyelmét, hogy keressék fel háziorvosaikat és kérjék ki a receptet, amelyre ingyenesen kiadják a tablettákat a gyógyszertárakban.

A miniszter kijelentései jelentős hullámokat keltettek országszerte, melynek hatására sok helyen az igénylők zsúfolásig megtöltötték a háziorvosi rendelőket, hogy igényeljék a jódtabletták receptjét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?