Rafila pontosított: csak nukleáris baleset esetén szabad bevenni a jódtablettákat

A kálium-jodid tablettákat csak a 40 év alatti lakosságnak kell beszednie, kizárólag nukleáris balesetet követő sugárzásnak való kitettség esetén – figyelmeztetett hétfőn este az egészségügyi minisztérium.

Hétfő esti közleményében a tárca rámutat, hogy a kálium-jodid tablettákat a háziorvos által felírt recept alapján ingyen felveheti a patikákban a lakosság. Emlékeztet, hogy az erről szóló miniszteri rendelet június 23-án lépett életbe.

A minisztérium nyomatékosítja, hogy a kálium-jodid tablettákat csak nukleáris baleset esetén, hatósági javaslatra szabad bevenni, megelőző jelleggel nem.

A jódtabletták mintegy 2500 gyógyszertárban elérhetők, ezek listája megtalálható a minisztérium honlapján.

Illusztráció forrása: Adobe Stock

Hétfőn délelőtt Rafila sajtóértekezletén arra kérte a jódtablettára jogosult 40 év alattiakat, hogy keressék fel háziorvosukat és kérjék ki a tabletták kiváltásához szükséges receptet. Ennek hatására több helyen pánikhangulat alakult ki, az emberek megrohamozták a háziorvosi rendelőket a receptekért.

Hétfőn este a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője egy televíziós interjúban elmondta: amikor ilyen fontos kérdésekről van szó, akkor a miniszternek teljes körű tájékoztatást kell adnia. Szerinte Rafila hétfő délelőtti nyilatkozata túl tág teret engedett a közösségi fantáziának és több kérdést megválaszolatlanul hagyott.

A PNL szóvivője szerint az is szerencsétlen egybeesés csupán, hogy az egészségügyi miniszter nyilatkozata egybeesett az ukrajnai zapirozzsjai atomerőmű bombázásának hírével. Ionuț Stroe kijelentette: „Úgy gondolom, hogy nem lenne túl késő, még most sem, vagy akár holnap, hogy a miniszter előálljon a program részleteivel, hogy ne keltsen pánikot.”

Ennek hatására (is) az egészségügyi minisztérium tisztázó nyilatkozatot tett közzé, amiben röviden elmagyarázta, kik és milyen esetben vehetik be a jódtablettákat, ugyanakkor leszögezte: jelenleg nincs semmi ok a pánikra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?