Környezetvédelmi miniszter: nem emelkedett a radioaktivitási szint

Tánczos Barna a szerdai kormányülésen (a tanácskozásokat a koronavírus-fertőzések számának emelkedése óta ismét maszkban tartják a kabinet tagjai) | Fotó: gov.ro

A radioaktivitási szint az orosz–ukrán háború kezdete óta sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett, és alaptalan az aggodalom a zaporizzsjai atomerőműnél mért értékek miatt – jelentette ki a szerdai kormányülés végén Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„Az elmúlt napokban sok ellentmondásos információ látott napvilágot a zaporizzsjai erőműben kialakult helyzetről. Elég hosszú telefonbeszélgetést folytattam az ukrán környezetvédelmi miniszterrel, és Ruszlan Strilets ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a sugárzásellenőrző rendszer működik. Az európai államok adományai nyomán fejlesztették ki és egészítették ki új sugárzásmérő egységekkel. Ez egy olyan rendszer, amely napi mérési adatokat jelent, és elküldi azokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, ahogy mi is tesszük” – fejtette ki Tánczos Barna.

A napi szinten mért és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek továbbított adatok a miniszter szerint nem adnak okot aggodalomra. Hangsúlyozta, hogy a háború kezdete óta folyamatosan mérik a radioaktivitás szintjét, Románia és Ukrajna között folyamatos az információcsere. „Akár óránként is végeztünk méréseket azokban az időszakokban, amikor Ukrajna potenciális nukleáris tevékenységről vagy az atomerőművekkel kapcsolatos potenciális problémákról számolt be. Az adatok azt igazolták, hogy a radioaktivitás szintje a háborús időszakban sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett” – magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy a méréseket folytatják, és állandó kapcsolatot tartanak fenn az ukrajnai környezetvédelmi minisztériummal, folyamatos az információcsere.

Az elmúlt hét végén bombatámadás érte a Zaporizzsja régióbeli Energodar városban található atomerőművet, amely némi kárt szenvedett, de a kritikus infrastruktúra sértetlen maradt. Oroszország és Ukrajna kölcsönösen egymást okolja a támadásokért. Az állítások független ellenőrzése nem lehetséges.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?