banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

RMDSZ-es csángó polgármestere lesz a Bákó megyei Gajcsánának

Gal Alina személyében első alkalommal lett helyi, csángó származású polgármestere a Bákó megyei Gajcsána (Găiceana) községnek, amely magába foglalja a többségében magyar nyelvű, katolikus csángók által lakott Magyarfalut (Arini) is. A fiatal, közgazdász végzettséggel rendelkező politikus munkáját négy RMDSZ-es tanácsos segítheti a következő négy évben a község képviselőtestületében.

Hosszú utat járt be Gal Alina, a Bákó megyei Magyarfalu frissen megválasztott RMDSZ-es polgármestere. Szülőfalujából elindulva, a csíkszeredai középiskolai évek után Bukarestbe, majd az Egyesült Királyságba vezetett az útja. Egyetemi tanulmányai után hazatérve a moldvai csángómagyarság érdekvédelmi szervezeténél, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél vállalt munkát, ahol az elmúlt négy évben gazdasági igazgatóként tevékenykedett. A Bákó megyei RMDSZ elnökének, Pogar László biztatására indult szülőfalujában a polgármesteri tisztségért. A frissen megválasztott községvezetővel a megválasztását követő órákban beszélgettünk.

Mint Gal Alina a Maszol megkeresésére elmondta, a gondolat, hogy induljon polgármester-jelöltként, az elmúlt évben született meg.

Fotó: Bákói RMDSZ

„Valamikor régen, gyermekkoromban beszéltünk a barátokkal erről, elképzeltük, hogy milyen lenne, hogyha valamelyik közülünk polgármester lenne, és mit szeretnénk elérni ezzel. Amikor tavaly felmerült, hogy mi lenne, hogyha én lennék a jelölt, először nem tudtam elképzelni magam ebben a szerepben, nem tudtam, hogy mit gondoljak erről. Eléggé fiatal vagyok és nő. A falvakban még megvan az a fajta gondolkodás, ami miatt nőként nem annyira könnyű érvényesülni” – fogalmazott Gal Alina. Hozzátette: elgondolkodott a lehetőségen, megbeszélte a családdal is, és januárban úgy döntött, hogy megpróbálja. Az egyetem elvégzése után, külföldről hazatérve ekkor már évek óta itthon dolgozott.

„Három évig külföldön voltam Angliában, ott mesteriztem és dolgoztam is, 2020 óta vagyok újra itthon. Úgy éreztem, hogy nem fejlődik a község, miközben rengeteg lehetőség lenne, számos projekt, amit lehetne interpretálni. Láttam, hogy mégse történik semmi, még minden úgy van, mint ezelőtt majdnem húsz évvel. Ekkor mondtam, hogy jó, belevágok. Úgy éreztem, hogyha megvannak ezek a lehetőségek, ha úgy érzem, hogy képes vagyok rá, akkor vállalnom kell, mert elegem volt a jelenlegi helyzetből” – fejtette ki az újdonsült községvezető. Hozzátette, rendkívül hálás mindazoknak, akik biztatták és támogatták. A Bákó megyei RMDSZ részéről az elnök Pogar László, az országos vezetőségből Tánczos Barna és Kelemen Hunor is személyesen felkereste és bátorította.

Érdeklődésünkre, hogy mik lesznek polgármesterként a legfontosabb megoldandó feladatai a községben, Gal Alina három fő problémakört határozott meg.

„Nagyon sokat beszélgettem az emberekkel, fontos volt, hogy egy reális képet kapjak. Három nagyobb probléma van, ami megoldásra vár. Az első a vezetékes víz kérdése. A községben van vízvezeték, de nem elég a teljes közösség ellátására. Magyarfalu ráadásul magasabban van, mint a többi település. Jelenleg csak egy forrás van, nem elég a teljes községnek, és külön kellene egy Magyarfalunak. Ezt a vízproblémát meg kell oldani, 2024-ben szerintem nem kellene ilyen probléma legyen” – magyarázta a polgármester.

A másik megoldandó feladat az úthálózat kérdése, a község falvait összekötő műutat 15 évvel ezelőtt készítették el, azóta borzasztó állapotba került, osztotta meg Gal Alina. Ugyanakkor a mellékutakat is rendbe kell tenni, és a mezőgazdasági utakat is, ne kelljen a munkagépekkel, traktorokkal az aszfaltutat használni, tette hozzá. A harmadik kérdés a községi iskolák problémaköre, tudtuk meg.

„Nem kapnak elég támogatást az iskoláink. A felszereléseket például a szülők tartják karban. Hiányzik a digitalizáció, egyáltalán, nincsenek úgy felszerelve, ahogy kell, úgyhogy erre fogok törekedni. Persze ezen kívül szeretném digitalizálni a polgármesteri hivatalt, mert ott sincs ilyen téren semmi. Nem lehet online fizetni az adókat, nincs egy csomó minden, úgyhogy van munka” – osztotta meg.

Gal Alina azt is elárulta, a 11 tagú képviselő testületben négy RMDSZ-es mandátumra számítanak az eddigi adatok alapján. A 35 százalékos arány rendkívül jónak számít a román többségű községben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fogadta a többségi román közösség, hogy személyében a település egyetlen csángómagyar faluja adja a következő négy évre a polgármestert.

„A község négy faluból áll, az egyetlen csángó falu, ugye Magyarfalu, és a többi az román. Sokat jártam az egész települést, hogy ismerjenek meg a szülőfalumon kívül is az emberek. Van egy jó együttműködés, de attól még mindig megvan ez a feszültség a románság és a magyarok közt. Jól fogadták az eredményt, az első reakciók nagyon jók. Mindenki gratulált, mindenki örült. Persze, érkeztek negatív kommentek is, de úgy láttam, hogy a legtöbben örültek, mert mindenki várt egy igazi változást. Ismerik a hátteremet, látják, hogy mit tudtam elérni eddig. Úgy látom, hogy örülnek, hogy valaki fiatalabb került a község élére” – fogalmazott Gal Alina, a Bákó megyei Magyarfalu újdonsült polgármestere.

Gal Alina 1995. október 29-én született. Az általános iskolát szülőfalujában, Magyarfaluban járta ki, a középiskolát pedig Csíkszeredában, a Kájoni János Szakközépiskola diákjaként végezte el. Érettségi után Bukarestben tanult, majd Angliában, Londonban képezte tovább magát. 2020 óta a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének gazdasági igazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?