Elsöprő győzelmet aratott Székelyudvarhelyen az RMDSZ

A részleges eredmények szerint az RMDSZ polgármesterjelöltje, Szakács-Paál István több mint kétharmados aránnyal nyerte meg a székelyudvarhelyi polgármesteri választást, várhatóan az önkormányzati testületben is abszolút többséget szerezve. Azt ígérik, hogy rá fognak szolgálni a kapott bizalomra.

A székelyudvarhelyi RMDSZ a Kossuth utcai vendéglőben tartotta eredményváróját, az első eredmények érkezéséig optimistán bizakodó volt a hangulat, de némi feszültség is volt a reményteljes várakozásban. Csak amikor a szavazókörzetekből kezdtek érkezni az RMDSZ-es polgármesterjelölt, Szakács-Paál István hatalmas fölényét sugalló első részeredmények, ekkor kezdett felszabadult örömbe átváltani a várakozás izgalma. Ahogy sorra érkeztek az körzetek adatai kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy a Szövetség udvarhelyi szervezete nagyon meg fogja nyerni ezt a választást.Bíró Barna Botond kezet ráz Szakács-Paál Istvánnal | A szerző felvétele

Öt perccel fél 12 előtt elsőként Bíró Barna Botond, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje lépett a mikrofonhoz, aki az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöki minőségében szólt a jelenlevőkhöz.

„A köszöneté az első szó, az udvarhelyszéki és a Hargita megyei emberek felé, akik részt vettek a szavazáson – fogalmazott Bíró, kiemelve, hogy Udvarhelyszéken 52 százalékos jelenléttel zárult a választás, szemben az országos 50 és a Hargita megyei 50,99 százalékkal. Hozzátette, hogy Udvarhelyszék 23 községéből Farkaslakán, Nagygalambfalván, Homoródalmáson, Homoródszentmártonban, Kányádon, Korondon, Lövétén, Máréfalván, Oklándon, Oroszhegyen, Románandrásfalván, Székelyderzsben, Székelyvarságon és Zetelakán biztosan RMDSZ-es polgármester lesz vagy marad hivatalban, többnyire teljes RMDSZ-es testülettel. Gratulált Szakács-Paál Istvánnak és az udvarhelyieknek, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy Székelyudvarhely a fejlődés útjára lépjen.

„Eredményt még nem tudok, de azt hiszem, megelőlegezhetjük, hogy Hargita megyének is Udvarhelyszék fogja a következő elnökét adni, és bízhatunk abban, hogy a megyei önkormányzat testületében az RMDSZ-es csapat nagy fölénnyel fog mandátumot szerezni – összegzett Bíró Barna Botond.

Jár a bocsánatkérés

„Úgy néz ki, hogy ma nagyon jól fogunk itt Székelyudvarhelyen kinézni, úgyhogy hajrá Szinusz!” - kezdte beszédét Antal Lóránt szenátor, a Székelyudvarhelyi RMDSZ elnöke. Elmondta, hogy a pozitív kampány útját választották, és továbbra is a városlakókkal együtt fognak építkezni. „Sajnos voltak olyan sajtóorgánumok, amelyek minket maffiabandának neveztek, azt állították, hogy megbundáztuk az előválasztást, és azzal vádoltak, hogy fiktíven alkalmaztunk. Kikérem ezt magunknak, úgy gondolom, hogy minimum egy bocsánatkérés jár ezért” - fogalmazott Antal. Hozzátette, hogy a mostani eredmény az elmúlt két év munkájának a bizonyítéka, majd Székelyudvarhely „következő polgármesterét”, szólította a mikrofonhoz.

Szakács-Paál: „Közösen győztünk!”

„Büszkén jelenthetem, hogy győztünk!” - indította beszédét Szakács-Paál István, mindenekelőtt a szavazó udvarhelyieknek mondva köszönetet. „A magam és a csapatom nevében is hálásan köszönöm bizalmukat és felhatalmazásukat arra, hogy jó gazdái legyünk városunknak. Ma közösen győztünk! - fogalmazott Szakács-Paál. Elmondta, az elmúlt időszakban sokat dolgoztak, de az igazi munka csak most kezdődik. Bízik abban, hogy a jövőben együttműködhetnek Székelyudvarhely lakóival, a környező településekkel, a székelyföldi és erdélyi városokkal, továbbá mindazokkal, akik a megyei önkormányzatban, a parlamentben és Brüsszelben a magyar érdekeket képviselik.Szakács-Paál István | Fotó: Bedő Erika

Köszönetet mondott vetélytársainak, Gálfi Árpádnak és Ember Attilának, és egyben csapataiknak is, bízva abban, hogy a város a továbbiakban is számíthat az ő szakértelmükre és az Udvarhely iránti elkötelezettségükre is.

„Székelyudvarhely ma döntött és a változást választotta, De ezt a változást csak együtt tudjuk megvalósítani. Együtt győztünk, és ígérem, hogy rá fogunk szolgálni a bizalomra” – összegzett Szakács-Paál István.

Kapcsolódók

Kimaradt?