banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Óvodát és bölcsődét adtak át Szatmárnémetiben

Egykoron kórház, később pszichiátria, vagy ahogy a szatmári köznyelvben élt, „bolondokháza” volt abban az épületben, ahol most bölcsődét és óvodát adtak át. A gyönyörűen felújított épületben after-school is működik.

„Mi nem akartuk, hogy ebben az épületben bölcsőde és óvoda legyen” – kezdte ünnepi beszédét csütörtök délben Schönberger Jenő megyéspüspök, amire sokan felkapták a fejüket a hallgatóságból. Aztán elmagyarázta, hogy mi is történt. Miután Kereskényi Gábor polgármesterrel egyeztetett, hogy a szatmári közösségnek mire lenne nagy szüksége, egy öregek otthona kialakítása lett a cél, ám három próbálkozás után sem sikerült támogatást szerezni erre. De egyféle jelként a Gondviselés évében jött a hír – bölcsődére és óvodára van támogatás. Meg is pályázták, most pedig Szatmár megye, de talán az egész régió legszebb, kisgyermekek óvására és oktatására használt intézmény jött létre.

Fotók: Czinzel László

„A magyar kormány nem siratja a múltat, hanem jövőt épít” – így jellemezte a bölcsődeépítési programot a püspök, aki megköszönte a munkát mindenkinek, akik azon törték a fejüket, hogy „hogyan lehetne jobban, szebben és olcsóbban dolgozni. Ezzel együtt sem a minőség rovására, sem pedig a pazarlás listájára nem írható semmi” – fűzte hozzá.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont igazgatója – melyhez a most átadott oktatási intézmény is tartozik – külön köszönetet mondott azoknak, akik hittek bennük, és anyagilag is támogattak a felújítás, építés ügyét: „Magyarország Kormányának, a Bethlen Gábor ZRT-nek, a Szatmári Római Katolikus Püspökségnek és a Renovabis Alapítványnak, hogy több mint 18 millió lej támogatással biztosították a Hám János Óvoda és Bölcsőde létrejöttét”.

Az ünnepi átadás alkalmával már színpadra is léptek az itt tanuló csöppségek: népi gyermekjátékokat mutattak be, illetve a nagyobb „hámjánosos” diákokkal rövid zenés műsort adtak elő.

Az oktatási intézmény jelen pillanatban pilóta-üzemmódban üzemel: két bölcsődei csoportban 32 gyermeket tudnak befogadni, a vegyes korosztályú óvodai csoportot 15 gyermek alkotja. Előreláthatóan jövőre már 52 bölcsődés gyermeknek és 30 óvodásnak tudnak majd otthonos környezetet, szeretetteli és keresztény hitbeli nevelést biztosítani.

Az eseményen tiszteletét tette Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki Hám János életművét is tanulmányozta Szatmárnémetibe érkezése előtt. „A városépítő püspök életét hozott, rendet teremtett a városban, ma pedig alig lehet pár lépést tenni Szatmárnémeti régi központjában, hogy ne az ő munkájával találkoznánk” – mondta. Hangsúlyozta: az anyanyelvi oktatás már az oktatási rendszer első szintjén fontos, hiszen a magyar felnőtté váláshoz szükséges, hogy a kulturális, szellemi alapukat már gyerekként lefektessék. „A szülőföldön való megmaradása összetett folyamat: szükség van arra, hogy az anyaország segítsen, de a külhoni magyarságnak is tennie kell önmagáért. Szatmárnémeti, Szatmár megye példát mutat” – mondta a magyarországi államtitkár, Schönberger Jenő megyéspüspököt Hám Jánoshoz hasonlítva, méltó utódként megnevezve, aki Hám örökségének gyarapítója is.

A 80-as években egyébként 90 ezer bölcsődei hely volt Romániában – 2016-ban pedig csupán 16 ezer – erre Horváth Anna, az RMDSZ alelnöke mutatott rá, hozzátéve: az RMDSZ családpolitikája a bölcsődei helyek növelésére törekedett, a magyar kormány pedig mellé állt ebben a törekvésben. „Köszönet és hála, hogy figyelnek a magyar családokra. Gyerekek nélkül nem lehet jövőt építeni” – mondta. De arról is beszélt, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszteri munkája során 200 bölcsőde építése kezdődött meg, és olyan is van, amely már működik.

Bölcsődei helyek szempontjából Szatmárnémeti nem áll rosszul, sőt, a helyek száma folyamatosan nő. Öt éve még csak 234 ilyen hely állt a szatmáriak rendelkezésére, ez a szám mára 467-re emelkedett – a most átadott intézmény bölcsődei helyeivel együtt.

„Több ez, mint egy csodálatosan felújított, elegáns épület” – mondta Kereskényi Gábor. Szatmárnémeti polgármestere szerint a jövő ott kezdődik, ahol „a gőgicsélő gyermeket A tavaszi szél vizet áraszt-tal tanítják a legszebb, legkülönlegesebb nyelvre a világon”. „Identitásában szilárd, anyanyelvét és kultúráját jól ismerő gyermekek nevelésére adatott lehetőség a legkorszerűbb körülmények között, azonban itt nem szabad hátradőlnünk. Azt gondolom, nem csak az fontos, hogy milyen jövőt hagyunk a gyermekeinkre, ennél sokkal fontosabb, hogy milyen gyerekeket hagyunk a jövőre. Rajtunk múlik, hogy az utánunk következők érzik-e majd a szülőföldjük iránti felelősséget, a saját ügyüknek tekintik-e majd mindazt amiért mi harcolunk, bírják-e a megpróbáltatásokat. De bármennyire is igyekszünk, minden generációnak meg kell vívnia a saját harcait, a muníciót viszont mi adjuk. Az egyik ezek közül az anyanyelven való tanulás. Egy olyan intézmény avatóján veszünk most részt, ahol kiváló pedagógusok kapták azt a nemes feladatot, hogy keresztény értékrend szerint neveljék a legkisebbeket” – mondta Szatmárnémeti polgármestere.

Pataki Csaba megyei tanácselnök félig viccesen jegyezte meg: úgy látja, napjainkban azért egy nagy befogadóképességű pszichiátriára is szükség lenne. De nem csak politikai ellenfelekre gondolt, hanem mint magyarázatából kiderült: annak idején a bölcsődei rendszerhez hasonlóan a pszichiátriai rendszer is összeomlott. „Használják egészséggel a csöppségek ezt a gyönyörű épületet!” – zárta jókívánságokkal beszédét a tanácselnök.

Az ünnepi beszédek végeztével a megyéspüspök megszentelte az épületet. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?