Öt parkolóház építését tervezik Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a város különböző negyedeiben négy parkolóház építését tervezi, az ötödik pedig magánberuházásként épülhet meg a városközpontban egy lebontott kazánház helyén, számolt be Tóth Birtan Csaba. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere beszélt arról, hogy parkolóházak építésével próbálják bővíteni a parkolóhelyek számát, hogy lépést tudjanak tartani az egyre nagyobb autóparkkal.

Tóth Birtan Csaba szerint a központi piac mellett a Közüzemek és a Közszállítási vállalat volt székhelyei területére tervezett, vásárcsarnokot és vállalkozói inkubátorházat is magába foglaló beruházás részeként valósul meg az egyik emeletes parkolóház. Ez esetben már elkészült a területrendezési terv is.

Fotók: Vargyasi Levente

A másik három esetben elindították a területrendezési tervek megvalósítását és a tervező szakemberek állapítják meg, hogy a kiszemelt területek megfelelnek-e a célra, és azokon hány férőhelyes parkolóházat lehet kialakítani. Az alpolgármester szerint egy parkolóházat a köznyelvben dollárpiacként ismert Szemerja negyedi zöldségpiac területére építenék. Egy másikat az Ág és Császár Bálint, valamint a Gyár utca által határolt, tömbházak mögötti területre tervezik, ahol már ki is alakítottak egy kövezett parkolót. A negyediket pedig a Sport, a Nárcisz és az Orgona utcák által határolt, ugyancsak tömbházak közötti területre szeretnék megépíteni. Ennek a helyszínnek egy része jelenleg is parkolóhelyként használatos, de garázsok is állnak ott viszont az alattuk lévő terület az önkormányzaté és közhasznú cél érdekében a bérleti szerződéseket fel lehet mondani.

Tóth Birtan Csaba szerint Sepsiszentgyörgy központjában, a Jysk üzlet mellett egy lebontott kazánház helyén egy magánberuházó is szeretne automatizált parkolóházat építeni. Ez annyiban különbözik a hagyományos parkolóházaktól, hogy nem a gépkocsivezetők hajtanak a szabad parkolóhelyre hanem az autókat szállítóberendezések mozgatják a beléptető kabintól a megfelelő tárolóhelyre, illetve a tárolóhelyről a kiléptető kabinhoz, így több jármű befogadására alkalmas. Az alpolgármester szerint a magánberuházó által kiszemelt terület visszaszolgáltatás tárgyát képezi, de ez hamarosan megoldódik és elkezdhetnek tárgyalni a terület bérbe adásáról és a beruházásról. Sepsiszentgyörgyön (is) évről évre nő az autópark, jelenleg több mint 22 ezer személygépkocsi van nyilvántartva, és ezeknek több mint fele 10 évnél idősebb.

Kapcsolódók

Kimaradt?