Sepsiszentgyörgy nehezen tart lépést a rohamosan bővülő autóparkkal

Nagy parkolóépítési-programot tervez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat – jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a tervezett parkolók helyszíneit egyelőre nem nevezi meg, mert több helyen van erre megfelelő terület, de azok egy részét a városnak még meg kell vásárolnia. Az elöljáró leszögezte: nem a zöldövezetek rovására alakítanak ki parkolókat, hiszen ezt törvény is tiltja.

Sepsiszentgyörgyön 20 889 magán- és céges tulajdonban lévő autó van bejegyezve, számuk csak idén több mint 800-zal nőtt, számolt be Antal Árpád, aki szerint a háromszéki megyeszékhely utcáin naponta közlekedő és parkoló járművek száma három-négyezerrel több, hiszen a Sepsiszentgyörgyön bejegyzettekhez hozzáadódnak a környező falvakból bejárók autói, a lízinggel és külföldön bejegyezett járművek is. Az 55 000-es lakosságú Sepsiszentgyörgyön mintegy 18 000 háztartás van, így átlagban több mint egy autó jut egy háztartásra.

Antal Árpád rámutatott, hogy közpolitikákkal jelentősen lehet befolyásolni az autók számát is. Sepsiszentgyörgyön 2009 és 2014 között mintegy ezerrel csökkent a járművek száma, ebben az időszakban ugyanis még volt környezetvédelmi illeték, illetve működött az a fajta roncsprogram, hogy egy új autó vásárlásához akár 3 régi autó leadásából származó értékjegyet is be lehetett váltani.

A polgármester szerint Sepsiszentgyörgyön 2015 után indult egy jelentős növekedés, hiszen abban az évben 430-cal bővült az autópark, majd 2016-ban volt a „nagy bumm”, amikor 1 432 járművet jegyeztek be Sepsiszentgyörgyön, 2017-ben lassult a folyamat, 190 autót jegyeztek be, tavaly viszont már 840 autóval lett több a háromszéki megyeszékhelyen. Idén eddig 802 járművet jegyeztek be, de év végéig számuk meghaladja az ezret, mondta a polgármester.

„Mindez komoly kihívást jelent, hiszen ezek az autók közlekednek és parkolnak Sepsiszentgyörgyön”, mondta Antal Árpád. Hozzátette: „nyilván lesz, aki azt mondja, hogy adót is fizetnek, de évente átlag 150 lejes járműadóval számolva, ezer autóra 150 000 lejes adóbevétele származik az önkormányzatnak. Ebből a pénzből mit lehet csinálni?” Az elöljáró szerint hamarosan indítanak egy átfogó felmérést, hogy az autótulajdonosok hol tartják járműveiket, illetve indítanak egy „nagy parkolóépítési-programot is, mert muszáj”.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?