banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Egy évig közlekedési káoszra számíthatnak Arad belvárosában

A 35 millió eurós beruházás során kicserélik a víz- és csatornahálózatot, aszfaltoznak és műemléképületeket újítanak fel.

Hamarosan kezdődő, az aradi városközpontot érintő infrastrukturális beruházást jelentett be sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă aradi polgármester. A 35 millió eurós összköltségvetésű (amiből 25 millió európai támogatás, a többi a helyi költségvetési forrás) munkálatok során kicserélik a főutcán (a mai Forradalom sugárúton) a csatorna- és az ivóvízhálózat egy részét, új aszfaltburkolatot öntenek, és több műemléképület homlokzatát is felújítják.

„A főutca csatornahálózata már száztíz éves, az ivóvízrendszert pedig 1970-ben építették ki. A mostani felújítás során öt kilométernyi szennyvízcsatornát és 7,1 kilométernyi ivóvízhálózatot fogunk kicserélni. Új kerámia-vezetékeket fektetnek le, amelyek szavatossági ideje száz év” – mondta az elöljáró.

A városvezetés 11 belvárosi bérpalota felújítását tűzte ki a közeljövőre, ebből kettőnek a restaurálását a projekt keretében megkezdik. Ezekkel párhuzamosan a Ioan Slavici (volt Ferenc József) Színház, a Dimitrie Țichindeal Pedagógiai Líceum (egykori Mállami Magyar Tanítóképző), a kereskedelmi líceum és az Elena Ghiba Birta 19. századi épületeinek már korábban beharangozott felújítását is megkezdik.

A heteken belül kezdődő és az ígéretek szerint 2020-ban befejeződő munkálatok idejére forgalomváltozás lesz a központban, úgyhogy az amúgy is zsúfolt belvárosban még körülményesebb lesz a közlekedés és a parkolás is.

A belvárosi utcákat az elmúlt három-négy esztendőben szinte minden évben felásták, van, ahol a kábeltévé- és internetvezetékek, vagy a villanykábelek föld alá vezetése miatt, de van, hogy csőtörés miatt, úgyhogy az aradiak joggal remélik: hosszú évekig ez lesz az utolsó nagy „felfordulás” a belvárosban.

 

Kimaradt?