Összefogást sürgetnek a Beszterce megyei szász templomok megmentése érdekében

A Német Demokrata Fórum (FDG) Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Cristian Roth-Gross felhívással fordul a hatóságokhoz, vállalatokhoz és az állampolgárokhoz, hogy vegyék ki a részüket a térségben található omlásveszélyes evangélikus templomok megmentésében.

Cristian Roth-Gross egy listát is készített azokról a településekről, ahol sürgős beavatkozásra lenne szükség a szász templomokban: Vermes (Vermeş), Kékesújfalu (Corvineşti), Teke (Teaca), Kerlés (Chiraleş), Paszmos (Posmuş), Úrháza (Livezile), Kiszsolna (Jelna), Sajómagyarós (Şieu Măgheruş) és Szászlekence (Lechinţa).

Elmondása szerint a ma már csak néhány száz főt számláló Beszterce-Naszód megyei szász közösségnek nincs lehetősége arra, hogy a beavatkozások költségét állja, ráadásul a Németországba és Ausztriába kivándoroltak is egyre idősebbek, így már nem tudják támogatni az itthon maradt közösséget.

„Néhány templom esetében évekről vagy csak hónapokról beszélhetünk, mielőtt összedőlnek. Sürgős közbeavatkozásra van szükség, hogy megerősítsük ezeket a történelmi műemlékeket, éppen csak addig, amíg sikerül forrásokat szereznünk a restaurálásukra, és a turisztikai körforgásba emelnünk őket, ahogy ez a román és magyar kulturális örökségekkel már megtörtént a megyében” – fejtette ki a Német Demokrata Fórum területi elnöke.

Reményei szerint az említett templomoknak legalább egy részét sikerül helyreállítaniuk a megyei önkormányzat és az állam közbenjárásával. Mint kifejtette: annak ellenére, hogy nagy kihívás minden műemlék renoválása, szeretnék, ha ezek visszakapnának valamit a régi fényükből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?