Mennyire ismerjük szecessziós örökségünket? Európai közvélemény-kutatás készül

A szecessziós örökséggel kapcsolatos kérdőívet tölthetnek ki az érdeklődők Európa-szerte, az eredményeket az örökség gondozásában hasznosítják, közölte a Nagyváradi Polgármester Hivatal.

Nagyvárad szecessziós épített öröksége közismert, a város polgármesteri hivatala pedig a főépítész hivatalán keresztül 2020-ban az Art Nouveau 2. uniós projekt keretében nyert támogatást. Ennek részeként a projektben résztvevő partnerintézmények a Duna-menti régióban található szecessziós örökséggel kapcsolatban többek között kutatást, népszerűsítő, nevelő hatású és turisztikai programokat, tapasztalatcserét szerveznek, filmek készítését finanszírozzák.

A 2023-ig tartó projektben öt Duna-menti állam, Magyarország, Románia, Ausztria, Szerbia és Szlovákia múzeumai és egyetemei vesznek részt. Az ő javaslatukra készítették el azt a kérdőívet, amelyet magyarul és románul is kitölthetnek az érdeklődők. A kérdések főleg a szecessziós örökségre és a múzeumlátogatási szokásokra vonatkoznak, a felmérés eredményeit pedig ennek az örökségnek a megőrzésére, újrafelfedezésére és népszerűsítésére használják majd.

A projekt vezetője a Nagyváradi Városi Múzeum, a partnerek: a Nemzeti Örökség Intézet (Románia), a Budapesti Iparművészeti Múzeum (Magyarország), a Bécsi Iparművészeti Múzeum (Ausztria), a Zágrábi Művészeti és Népművészeti Múzeum (Horvátország), a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (Szlovákia), a Szerbiai Országos Műemlékvédelmi Intézet, és a Kodolányi János Egyetem (Magyarország).

(Címlapfotó: www.oradeainimagini.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?