Hi-sztori: helyi történelmet mutatnak be fiatalosan, interaktív módon

Hi-sztori, ez az Érted közösségi szervezet újabb projektjének címe, amelynek célja elsősorban Marosvásárhely, majd más erdélyi városok történelmének megismertetése, interaktív, fiatalos módon. Az eseménysorozat első állomása a Teleki Téka.

Horváth Kovács Mátyás, az Érted projekt felelősének elmondása szerint generációs probléma, hogy a mai fiatalok nem ismerik a körülöttük lévő épületeket, szellemi örökségeket. A projekt fő célja, hogy bemutassák a Marosvásárhelyen és környékén található épületeket, ezt pedig fiatalos és interaktív módon tennék meg.

Marosvásárhely egyik legfontosabb és legérdekesebb épülete a Teleki Téka lesz az első állomása a Hi-sztori nevű projektnek, amelyet pénteken 18 órától tartanak meg, és a részvételért előzetes regisztráció szükséges

Egy rövid könyvtári körút után lehetőség lesz megnézni az állandó múzeumot és egy különleges előkönyvtárral, történelmi bemutatóval is készültek a szervezők a résztvevőknek. 

„Terveink szerint a Hi-sztorit havi rendszerességgel szervezzük majd meg. Lehetséges, hogy újabb fontos épület mutatunk be, vagy rövid kirándulást szervezünk Maros megye kastélyaiba, épített örökségeibe. Fontosnak tartjuk, hogy hagyományaikat, örökségüket megismerjék, éppen ezért találtuk ki ezt az eseményt és interaktív módon adjuk át a résztvevőknek a történelmet. A vírus korlátozásait tekintve szeretnénk programokat szervezni, akár szabadtéri filmvetítés is” – ismertette a jövőbeli terveket Horváth Kovács Mátyás.

Az Érted erdélyi magyar közösségépítő és értékteremtő kezdeményezés, amelynek célja a közösségi, ifjúsági és kulturális élet serkentése. Az Értedet 21 fiatal alapította, aki jelenleg négy ország nagyvárosaiban élik mindennapjaikat, és tizenkét különböző terület iránt érdeklődnek vagy éppen ezek egyikében tevékenykednek. A közös tervezés és eszmefuttatás 2019 novemberében, egy kolozsvári kávézó mellékszobájában vette kezdetét. Céljuk: együtt, baráti társaságként értéket teremteni Erdélyben és Erdélynek, függetlenül attól, hogy milyen mértékben, minőségben vagy csatornán keresztül történik mindez.

Kapcsolódók

Kimaradt?