banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Őrizetbe vette a DNA Victor Piţurcă fiát

Huszonnégy órára őrizetbe vették kedden Alexandru Piţurcă volt futballistát, Victor Piţurcă, a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányának fiát a koronavírus-járvány alatt végrehajtott közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyben.

Alexandru Piţurcát több órán át hallgatták ki kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei, majd őrizetbe vétele mellett döntöttek.

Illusztráció: Agerpres

Ugyanabban az ügyben Victor Piţurcă ellen befolyás vásárlása, Gabriel Ţuţu, a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatója ellen pedig különösen súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek. Piţurcă és Ţuţu szintén eltöltött 24 órát a fővárosi rendőrség fogdájában, majd az őrizetbe vétel lejárta után hatósági felügyelet alá helyezték őket és szabadlábon védekezhetnek.

A vádhatóság szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó egyik cég Victor Piţurcă ellenőrzése alatt állt.

A két szerződéssel 8 647 584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.

A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a „szolgáltatásokért” cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50 ezer lejt kapott – állítják az ügyészek.

A Romarm holnapján olvasható jellemzése szerint Gabriel Ţuţu „rendkívül motivált és proaktív” menedzserként szerepel, akinek nagy a tapasztalata a biztonsági rendszerek és az információbiztonság terén.

„Magas szintű feddhetetlensége és a csapatnak nyújtott támogatása olyan vezetőre utalnak, aki bizonyított menedzseri eredményeket tud felmutatni. A Román Hírszerző Szolgálatnál 10 évi, a kereskedelmi biztonságban 5 évi tapasztalatot szerzett, ami alatt több kormányzati, diplomáciai és hírszerzési ügynökséggel tartott fent együttműködést” – derül ki Gabriel Ţuţu jellemzéséből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?