banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Oltásellenesség: Csibi Barna újabban a magyarellenes Şoşoacát támogatja?

Úgy tűnik, hogy a szélsőséges nacionalizmusáról elhíresült Csibi Barna a koronavírust tagadók, oltásellenesek táborát erősíti, és a jelek szerint az új trend azt kívánja, hogy korábbi elveit feladva szélsőségesen magyarellenes politikusokat támogasson nyilvánosan.

Az önmagát blogján székely közéleti aktivistának nevező férfi kedden egy erre utaló videót tett közzé. Vélhetően ő áll az Osváth Szilárd nevű profil mögött, amellyel a Csíkszeredai Jobboldal elnevezésű nyilvános Facebook-csoportban – amelynek ő maga az adminisztrátora – a Maszol oltásellenességről készült cikksorozatának harmadik részét vesézi ki, és burkoltan fenyegeti interjúalanyunkat, dr. Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjét.

Mint köztudott, Csibi Barna neve azzal vált országosan ismertté, hogy 2011 márciusában köztéren felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut. A férfi ellen két bűnvádi per is indult korábban: 2015 decemberében idegengyűlöletre való felbujtásért és revizionista eszmék terjesztéséért állították bíróság elé, két hónappal korábban pedig rasszista, fasiszta és idegengyűlölő nézetek terjesztéséért. Végül 2018-ban jogerősen egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Csibi Barna 2013-ban Kárpátaljára költözött, ahol – mint ő maga közölte – a „Ruszin Kárpátalja Köztársaságban” élő magyarok jogaiért küzdött. Aktívan ír a blogjára, magyar állampolgárságot is szerzett, és időnként felbukkan Magyarországon is. Ebben az október 11-én közétett YouTube-videóban ugyanaz a személy látható, mint aki a Tar Gyöngyi ellen felszólaló videóját Osváth Szilárd néven töltötte fel a közösségi oldalra. 

A rendkívül sok, szerda reggelig több mint 800 Facebook-felhasználó által megosztott videóban a korábban kifejezetten románságellenes megnyilvánulásokkal hírhedté vált Csibi Barna most Diana Şoşoacă szélsőséges nacionalista, magyarellenes és oltásellenes politikus mögé sorakozik fel.

Kontextusukból kiragadva idéz egyes mondatokat a cikkünk szövegéből, majd annak megfelelően fűz hozzájuk véleményt, hogy alátámassza interjúalanyunk ellen irányuló felhívásának vélt jogosultságát.

„Gyöngyi, ne haragudj, hogy így letegezlek. Vagy tudod, mit, haragudjál, az se érdekel. De elmondom neked, hogy szerintem meg kend a hajadra a diplomádat, s azt, hogy te azt hiszed, hogy szakember vagy, mert azt kérdőjelezek meg, amit akarok. S te egyelőre egy szolgáltatást nyújtasz, s azt vagy megveszem, vagy nem” – rohan ki a videójában az aktivista, majd felszólítja Tar Gyöngyit, hogy nézzen körül az interneten, és mindjárt látni fogja, hogy „Diana Şoşoacă, aki talán Románia legközelebbi államelnöke lesz, életfogytiglant követel Raed Arafatra a parlamentben. És Şoşoacă mögött ötvenezer román, és nem csak román, tehát ötvenezer román állampolgár vonult fel. Tehát az már egy tömegtámogatás. És akkor ez még csak Bukarestben, nem beszéltünk a többi nagyvárosról, hogy milyen tömegtámogatása van Şoşoacának, s a normálisan gondolkozó embereknek”.

Fotó: Képernyőmentés/Facebook

Csibi Barna ezt követően a jelenlegi járványhelyzetet diktatúrához hasonlítja, és arra kéri nézőit, ne felejtsék el, mi történt Ceauşescuval, majd a román nép nagyszerűségére világít rá. „A románokban még mindig megvan az, hogy ők a diktatúrát letörik, s a jármot ledobják. S ez a covid-fasizmus, amivel ti nevetségesen próbálkoztok, nem működik” – fejtette ki.

A videóban azt is ecseteli, hogy ezekre a covid-fasisztákra mind életfogytig tartó börtön vár, és ez alól a székelyföldi magyar covid-fasiszták sem lesznek kivételek, majd burkoltan megfenyegeti Tar Gyöngyit.

„Dolgozunk azon, hogy a magyarországi covid-fasiszták is ugyanígy járjanak, reméljük, sikerrel járunk. Meg kell gondolni. Tehát ezt a propagandát légy szíves, hagyd abba, a székelyeket ne sértegesd, mert nem biztos, hogy jól fogsz kijönni belőle. Tehát a PR-értéke nem biztos, hogy olyan nagyon jó, hogy neked megérje. Remélem, vetted az üzenetet!” – zárja az egészségügyi igazgatóság vezetőjének címzett mondandóját az aktivista.

A közösségi hálókon közzétett hasonló videók miatt egyébként akár büntetőeljárás is indulhat, ugyanis Romániában a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a Facebook nyilvános térnek minősül, függetlenül attól, hogy az általunk megosztott tartalmat csak a profilunkon nyilvántartott barátaink, egy zárt csoport tagjai vagy mindenki látja. Ilyen módon felelősségre vonhatók vagyunk a bejegyzéseinkért, hozzászólásainkért, elviekben bírságokat, de börtönbüntetést is kockáztathat az, aki sértő, uszító tartalmakat oszt meg a közösségi médiában.

A Maszol korábban írt arról, hogy különbséget kell tenni aközött, ha egy felhasználó valakiről negatív, valótlan dolgokat állít, és aközött, ha bűncselekmény elkövetésére, vagy gyűlöletre és diszkriminációra szítja a nyilvánosságot. Előbbi polgári jogi felelősséget, utóbbi büntetőjogi felelősséget von maga után. A Büntető Törvénykönyv 368-as cikkelye taglalja a tömegeket bűncselekmény elkövetésére buzdító, míg a 206-os cikkely a fenyegetést megjelenítő tartalmak miatt kiszabható büntetéseket.   

Kapcsolódók

Kimaradt?