Növelik Románia „elrettentő” képességét: száz amerikai katona és négy vadászgép gyakorlatozik a román légierővel

A Borcea település melletti 86. számú légibázisra érkezett pénteken az Egyesült Államok Európai Légierőjének (USAFE) mintegy 100 fős katonából és négy F-16 Fighting Falcon repülőgépből álló osztaga, hogy közös légtérvédelmi gyakorlaton és kiképzésen vegyen részt a román légierő katonáival és F-16-os repülőgépeivel – közölte pénteken a védelmi minisztérium.

Illusztráció: Védelmi Minisztérium Facebook oldala

A tájékoztatás szerint a közös légtérvédelmi járőrszolgálatok és kiképzési feladatok hozzájárulnak a reagálási és elrettentő képesség növeléséhez, valamint a román és az amerikai légierő közötti interoperabilitás erősítéséhez.

Közben mintegy 900, harcászati eszközökkel felszerelt katona vett részt szeptember 11-22. között a Brassó megyei nagysinki kiképzőközpontban tartott Dacian Lancer 2023 elnevezésű gyakorlaton.

A védelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint többek között a NATO Többnemzetiségű Hadosztálya délkeleti főhadiszállásának, a NATO romániai és bulgáriai harccsoportjának, illetve a román és a bolgár hadsereg különböző alakulatainak katonái gyakorlatoztak együtt.

„A gyakorlat sikere rávilágított arra, hogy a szövetséges erők a délkeleti szárnyon képesek taktikai szintű tervezést és kiképzést végezni, ezáltal támogatva a NATO kollektív védelmi és elrettentő erejét az orosz agresszióval szemben” - idézte a közlemény a NATO Többnemzetiségű Hadosztálya délkeleti főhadiszállásának parancsnokát, Dorin Toma vezérőrnagyot.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?