Nicolae Ciucă szorosabbra fűzné a kapcsolatokat a Moldovai Köztársasággal

Felújítja a vissza nem térítendő támogatásokról szóló korábbi megállapodását Románia és a Moldovai Köztársaság – számolt be Nicolae Ciucă a Natalia Gavriliţa moldovai miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélése után.

A tárgyalópartnerével közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, a találkozón a két ország közötti együttműködés konkrét módozatairól egyeztettek, a Maia Sandu moldovai államfő nemrégiben tett romániai látogatásakor rögzített prioritásokból kiindulva.

Natalia Gavriliţa moldovai és Nicolae Ciucă romániai miniszterelnök csütörtöki bukaresti sajtótájékoztatójukon | Fotó: Agerpres

A miniszterelnök beszámolója szerint mindkét fél érdekelt a gazdasági kapcsolatok bővítésében. Emlékeztetett arra, hogy Románia a Moldovai Köztársaság első számú kereskedelmi partnere, de szerinte többre van szükség: növelni kellene a romániai beruházások volumenét a Pruton túli országban. Ehhez azonban vonzóbbá kell tenni a moldovai üzleti környezetet a romániai befektetők számára - fejtette ki.

Nicolae Ciucă elmondta, idén márciusban lejárt az a szerződés, amely alapján Románia vissza nem térítendő támogatást nyújt a Moldovai Köztársaságnak, ezért hamarosan újabb egyezményt írnak alá.

Beszámolt arról is, hogy a két ország energetikai összekapcsolásáról, a közös infrastruktúra-fejlesztési tervek megvalósításáról és a roamingdíjak csökkentéséről is tárgyalt Natalia Gavriliţával. Közölte azt is: megállapodtak abban, hogy jövőre együttes kormányülést tartanak. 'Nyitottság és előzmény nélküli bizalom jellemzi a kétoldalú kapcsolatainkat' - jelentette ki Nicolae Ciucă.

A sajtótájékoztatón Natalia Gavriliţa különlegesnek nevezte a két országnak a közös nyelven, kultúrán és történelmen alapuló viszonyát. Szavai szerint a Moldovai Köztársaság és Románia kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatainak szorosabbra fűzése a garanciája az országa uniós integrációja felgyorsulásának.

A moldovai kormányfő megköszönte vendéglátójának a járvány és az energiaválság kezelésében nyújtott segítséget. Hozzátette: számít Bukarest támogatására abban is, hogy a Moldovai Köztársaság korszerű európai jogállammá alakuljon át, amelynek intézményei az állampolgárokat szolgálják ki, 'nem obskurus magánérdekeket'.

Natalia Gavriliţa kifejtette, országa tárt karokkal fogadja a romániai befektetőket. 'Abszolút prioritásnak' nevezte Romániai és a Moldovai Köztársaság energiahálózatának 2024-ig történő összekapcsolását, a Prut két oldalán lévő régiókat összekötő közutak építését, illetve a Bukarest és Chişinău közötti vasúti közlekedés fejlesztését. Hozzátette, azt szeretné, ha a két főváros közötti légi járatok száma is növekedne.

A moldovai kormányfő úgy értékelte: az elmúlt évtizedekben soha nem volt a mostaninál alkalmasabb időszak a két ország közös terveinek a megvalósítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?