Beiktatták hivatalába Vasile Dîncu új védelmi minisztert

„A második családomnak tekintett intézménytől válok meg” – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken, amikor átadta a védelmi miniszteri mandátumát Vasile Dîncu új tárcavezetőnek.

Vasile Dîncu és Nicolae Ciucă a ceremónián | Fotó: AgerpresAz eseményen a miniszterelnök arról beszélt, hogy a védelmi minisztériumban az intézményben dolgozó emberek jelentik a legnagyobb értéket, akiknek a szakértelme, elhivatottsága nélkül működésképtelen lenne a román hadigépezet. Megjegyezte: a hivatásos katonák „örök életre katonák maradnak”.

Nicolae Ciucă elmondta, továbbra is szükség van a román hadsereg korszerűsítésére. Szerinte nemcsak azért született a pártok között egyezség arról, hogy Románia a GDP-je 2 százalékát évente védelmi költségekre fordítja, mert ezt a NATO elvárja, hanem azért is, mert szükség van az ország védelmi kapacitásának növelésére.

Mandátuma átvételekor Vasile Dîncu a hadsereget a román társadalom legmodernebb intézményének nevezte, ami szerinte az ország NATO-tagságának köszönhető. Elmondta, hogy a folytonosságot kívánja biztosítani a minisztérium élén, és megjegyezte: tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga.

Dîncu kifejtette: a társadalom és a hadsereg kapcsolatának a „lojális partnerségen” kell alapulnia. Saját szerepét pedig többek között abban látja, hogy közvetítsen a politikum, a civil társadalom, illetve a hadsereg között, és megvédje a katonák érdekeit, „ugyanúgy, ahogy a katonáink az országot védik”.

Kapcsolódók

Kimaradt?