Johannis: lehetséges az egyesülés a Moldovai Köztársasággal, de nem a közeljövőben

A Moldovai Köztársasággal való egyesülés lehetséges, de nem a közlejövőben - nyilatkozta szerdán este Klaus Johannis államfő, a Bukaresti Egyetemen szervezett A politika, az elmélettől a gyakorlatig című vitaesten.

Az elnök szerint a Moldovával való egyesítésnek három feltétele van: „... hogy akarják a románok, hogy akarják a moldovai emberek, és hogy egyik országnak a területén se legyenek nemzetközi joghatóság alá tartozó viták”.

Véleménye szerint az unionista mozgalmak eltávolították a moldovaiakat Romániától. „Sok ilyen kvázi-unionista mozgalom, látjuk a választási eredményekből, csak idegesítette a moldovaiakat és eltávolította őket Romániától. Egyik moldovai tárgyalópartnerem felhívta a figyelmet a gazdasági vetületre is. Több moldovai állampolgár, aki Oroszországban dolgozott, hazajött és munkanélkülivé vált. Arra számított, hogy hazajön és itt új lehetőségek várnak rá, és ehhez mi is nagyon-nagyon kevéssel járultunk hozzá”- fejtette ki az államfő.

Johannis szerint Moldova és Románia között nagyon különleges viszony alakult ki, de Románia sok esetben csak személyeken segített. „Kielemeztük azokkal, akik értenek hozzá, hogy 90 után mit tettünk jól és mit tettünk rosszul a két ország viszonyának tekintetében. (...) Nagyon sokszor, ahelyett, hogy intézményeket, szervezeteket, pártokat segítettünk volna, személyeket segítettünk, akik a maguk során hol sikerek voltak, hol nem. Arra jutottunk, hogy változtatni kell a dolgokon. Hibás módszer az, hogy személyeket segítsünk, ehelyett intézményeket és egyesületeket kell támogatnunk” - jelentette ki Johannis

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?