Nicolae Ciucă részt vesz Abe Sinzó egykori japán miniszterelnök temetésén

Nicolae Ciucă miniszterelnök szeptember 26. és 28. között Tokióba látogat, hogy részt vegyen Abe Sinzó egykori japán miniszterelnök temetésén

A kormány pénteki közleménye szerint Abe Sinzó 2018-as bukaresti látogatása jelentős szerepet játszott a Románia és Japán közötti kétoldalú kapcsolatoknak a stratégiai partnerség szintjére való emeléséhez szükséges lépések elindításában. Az esemény azért is történelmi jelentőségű volt, mert ő volt az első japán kormányfő, aki Romániába látogatott.

Fotó forrása: Wikipédia

„Japán mind politikai, mind gazdasági szempontból Románia egyik legfontosabb ázsiai partnere, és minden feltétel adott ahhoz, hogy ez a több mint egy évszázados kétoldalú kapcsolat kiváltságos stratégiai partnerséggé alakuljon át. Szeretnénk, ha ez minél hamarabb megtörténne, mivel ez a jelenlegi nemzetközi kontextusban egyrészt időszerű politikai lépés, másrészt pedig lehetőség arra, hogy Abe Sinzó volt miniszterelnök figyelemre méltó nemzetközi politikai vízióját a gyakorlatba ültessük” – idézte Nicolae Ciucă miniszterelnököt a kormány közleménye.

A kormányfőt hivatali kollégája, Kisida Fumio is fogadja tokiói látogatásán. A román miniszterelnök találkozik a Parlamenti Román-Japán Baráti Tagozat küldöttségével, valamint a japán parlament képviselőházának elnökével, Hoszoda Hirojukival – olvasható a közleményben. A román kormányfő egy sor kétoldalú megbeszélést fog folytatni az Abe Sinzó temetésére érkező magas rangú közméltóságokkal, köztük Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel és Han Dokszu dél-koreai miniszterelnökkel.

Abe Sinzót július 8-án gyilkolták meg Narában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?